Vreugde bij de spelers van PSV na het eerste doelpunt tegen FC Eindhoven
NOS Voetbal

Bosz ziet progressie, maar PSV is pas na Feyenoord en Sturm Graz meer wijzer

PSV maakt stappen. Dat maakte trainer Peter Bosz woensdagavond duidelijk na de gewonnen oefenwedstrijd tegen FC Eindhoven. Toch lijken versterkingen voor de nummer twee van afgelopen eredivisieseizoen wenselijk, en misschien wel noodzakelijk, om progressie te boeken.

Natuurlijk zette Bosz tijdens de persconferentie zijn beste beentje voor om te vertellen dat hij goede dingen had gezien tijdens het elfdaagse trainingskamp in Oostenrijk. "Ik zie dat de groep bereid is om mee te gaan in de weg die we willen afleggen, over de manier waarop we willen spelen. Ik zie dat ze stappen maken."

Toch lijken de komende wedstrijden van PSV tegen Nottingham Forrest (laatste oefenduel uit de voorbereiding) - en vooral - Feyenoord (Johan Cruijff Schaal) en Sturm Graz (derde voorronde Champions League) duidelijk te maken hoe de selectie er echt voor staat.

Zo speelde PSV tegen FC Eindhoven met een B-ploeg, waarbij veel potentiële basisspelers zoals Luuk de Jong, Noa Lang en Joey Veerman rust hadden gekregen, en kon er op basis van dit oefenduel weinig zinnigs worden gezegd over huidige staat van PSV.

Pepi manifesteert zich

Het werd wel duidelijk dat de van FC Augsburg overgenomen Ricardo Pepi zich goed manifesteert in de voorbereiding. De 20-jarige aanvaller, die tegen FC Eindhoven de 1-0 scoorde, lijkt zich moeiteloos te hebben aangepast in Eindhoven. Hij toont bovendien aan dat een basisplaats voor Luuk de Jong geen vanzelfsprekendheid hoeft te zijn.

Voeg daarbij de komst van Noa Lang en de aanwezigheid van Johan Bakayoko, inmiddels volwaardig Belgisch international, en PSV staat er in aanvallend opzicht redelijk goed op.

Noa Lang in actie tijdens het oefenduel van PSV met FC Augsburg in Oostenrijk

Hoe anders is dat met betrekking tot de defensie en het middenveld van de Eindhovenaren.

Technisch directeur Earnest Stewart van PSV heeft ongetwijfeld nog het cijfer 40 op zijn netvlies staan, verwijzend naar het aantal tegengoals in de competitie van afgelopen jaar. Het grootste aantal tegengoals uit de topzes van de eredivisie. De defensieve stabiliteit was soms ver te zoeken, wat investeringen voor het nieuwe seizoen lijkt te rechtvaardigen.

Geduld

PSV heeft echter geen haast om in de verdediging te investeren, want vooralsnog is alleen de teruggekeerde Sharandy Sambo een nieuwe naam. De rechtervleugelverdediger viel afgelopen seizoen op als huurling bij Sparta, toen onder de huidige Ajax-trainer Maurice Steijn.

En op het Eindhovense middenveld is het vertrek van Xavi Simons en Érick Gutiérrez, vorig jaar twee belangrijke spelers, nog niet opgevangen. En Ibrahim Sangaré, over belangrijke spelers gesproken in Eindhoven, mag bij het juiste bod ook weg bij PSV.

Bosz zegt het niet concreet, maar laat ondanks zijn tevredenheid doorschemeren dat hij nog op nieuwe spelers rekent. "Het is logisch dat we nog naar een aantal versterkingen aan het kijken zijn, maar ik vind de jongens die er nu zijn ook goed", voegt hij er meteen aan toe. "Ik werk op een fijne manier met ze. Ze hebben kwaliteit. Of dat voor nu genoeg is? Dat week ik niet."

Misschien heeft de jeugd wel de toekomst in de ogen van Bosz. Hij gaf in de voorbereiding veel jeugdspelers de kans zich te laten zien, zoals Jason van Duiven, vorig seizoen vijftien goals bij Jong PSV, Livano Comenencia, Tygo Land, Julian Kwaaitaal en Emmanuel van de Blaak. Wie heeft Bosz overtuigd?

Jason van Duiven na PSV-FC Eindhoven

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl