NOS Voetbal

Bosz bouwt zonder Simons aan nieuw PSV: 'Moet sneller dan in Ajax-periode'

PSV-trainer Bosz chagrijnig na vertrek Simons, maar 'zag het aankomen'

Een dag na het vertrek van Xavi Simons bij PSV staat trainer Peter Bosz ogenschijnlijk blijmoedig voor de camera. Hij geeft toe dat hij wel even chagrijnig was. "Maar dat is geweest."

Voor 59-jarige Bosz komt het vertrek van Simons niet als een verrassing. "Het blijft jammer, maar dit zag ik aankomen. De club had mij al geïnformeerd. We hebben alles geprobeerd om hem hier te houden." Ondanks de verwoede pogingen koestert de coach geen wrok jegens Simons. "De jongen staat in zijn recht."

De nieuwe trainer van PSV doelt op de clausule die in het contract van Simons stond. Hierdoor kon de 20-jarige speler voor een transferbedrag van zes miljoen terugkeren naar zijn oude club Paris Saint-Germain. De Nederlander en de Franse kampioen hadden hier wel oren naar. PSG leent hem naar alle waarschijnlijkheid wel gelijk weer uit aan een andere club.

Xavi Simons juicht na een doelpunt voor PSV

RB Leipzig lijkt de grootste kanshebber om komend jaar gebruik te maken van de diensten van Simons. PSV werd echter ook weer genoemd, maar Bosz sluit een langer verblijf van de Oranje-international in Eindhoven uit. Zolang Simons er was, hield de coach rekening met hem. "En nu gaan we plannen maken zonder hem."

Een groot deel van die plannen zal worden gesmeed in Oostenrijk, waar PSV nu op een tiendaags trainingskamp is. "Dat is lang. Het geeft mij wel de gelegenheid om met de jongens te praten en om de manier van spelen duidelijk te maken."

'Willen Champions League in'

Bosz is zich ervan bewust dat er snel aan een nieuw team gebouwd moet worden. Over iets meer dan twee weken kan tegen Feyenoord al een eerste prijs gewonnen worden: de Johan Cruijff Schaal. Daarna wachten er cruciale wedstrijden in de voorronde van de Champions League. "We willen graag de Champions League in."

Het bezorgt de voormalig trainer van onder meer Heracles Almelo, Vitesse en Ajax niet nu al overdreven veel stress. "Als je de stenen in handen hebt, ben je wellicht wat rustiger. Als je de stenen niet in handen hebt, ben je wat zenuwachtiger", zegt Bosz enigszins cryptisch.

Hij lijkt te doelen op de komst van Ricardo Pepi en Noa Lang. Mede door deze aankopen vindt hij dat het fundament van de ploeg al staat. Ook denkt hij dat zijn ploeg tegen de druk kan. "Dat moet bij PSV." Of het allemaal goed genoeg is voor Europese wedstrijden, durft hij nog niet te zeggen. "Dat zal moeten blijken."

Bosz wil PSV op tijd naar zijn hand zetten: 'Moet sneller dan bij Ajax'

De coach trekt een parallel met zijn periode bij Ajax. In 2016 moest hij zich met de Amsterdammers voor de Champions League zien te plaatsen, maar dat mislukte. Hij vertelt dat het in Amsterdam wat langer duurde om het team naar zijn hand te zetten. "Dat heeft wel tijd nodig gehad. Dit zou hier te lang zijn, dus het moet sneller."

Bosz straalt vrij veel vertrouwen uit en laat zich positief uit over zijn selectie. Toch hoopt hij nog wel op een vervanger van Simons. En die hoeft volgens hem niet veel te kosten. Simons kwam vorig jaar immers transfervrij en vertrok voor zes miljoen euro. "Een topscorer van de eredivisie voor minder dan zes miljoen euro halen kan dus wel."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl