De inleverbak waar tal van mensen hun voorwerpen anoniem dumpen
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Slagtanden en opgezette vlinders: het is druk bij het inleverpunt in Den Haag

Van slagtand tot schildpad: er belanden steeds meer illegale voorwerpen gemaakt van beschermde planten of dieren in de inleverbak in Den Haag. Dit jaar staat de teller al op bijna 1200 ingeleverde objecten.

In de inleverbak zaten tanden van potvissen en nijlpaarden, opgezette vlinders, krokodillen, schildpadden en tasjes van reptielenleer, meldt Omroep West. Recent zijn twee complete slagtanden van een olifant binnengebracht, van elk 14 kilo.

De inleverbak staat in het kantoor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Dat is dezelfde overheidsorganisatie die samen met de douane op Schiphol en in de haven van Rotterdam geregeld illegaal verhandelde beschermde dieren of planten in beslag neemt.

Ivoor wordt het meeste ingeleverd

Bezitters van voorwerpen die niet mogen worden verhandeld kunnen deze sinds oktober 2019 inleveren in het kantoor van de RVO. Dat kan anoniem. En het gebeurt steeds meer.

In 2020 werden 666 voorwerpen binnengebracht. Na een dip in 2021 vanwege corona waren het er vorig jaar 865. In de eerste helft van dit jaar staat de teller dus al op bijna 1200. Ivoor wordt het meeste ingeleverd. Ook stukjes koraal en opgezette vlinders komen veel voor.

Handel in ivoor en andere delen van beschermde dier- en plantensoorten is illegaal. Alleen als het gaat om kunst van vóór 1947 mag ivoor onder bepaalde voorwaarden worden verkocht. De RVO waarschuwt mensen dan ook om niet zomaar souvenirs zoals ivoor, opgezette dieren of koraal mee te nemen uit een vakantieland. De kans is groot dat je iets illegaals koopt.

De bij de RVO ingeleverde stukken worden merendeels vernietigd. Een klein deel wordt gebruikt voor educatieve doeleinden.

Detail van een bewerkte olifantenslagtand

Advertentie via Ster.nl