NOS Voetbal

Vijf vragen aan onze WK-analisten: hoe goed is het Nederlands elftal?

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

  • Jonna ter Veer

    redacteur NOS Sport

De WK-analisten van de NOS zijn het over één ding eens: "Oranje is geen topfavoriet". Maar hoe ver het Nederlands elftal komt, is lastig te voorspellen.

Oranje zit in een loodzware poule (nadeel), ze spelen met een nieuw spelsysteem (risico), de sfeer binnen het team is goed (grote plus), op Vivianne Miedema na zijn er geen blessures of is er sprake van ander gedoe (hebben andere favorieten wel).

Hoe moeten we het elftal van bondscoach Andries Jonker wegen? We vragen het aan de oud-internationals Leonne Stentler en Mandy van den Berg. Én aan Jonker zelf.

Hoe belangrijk is Jonker voor dit team?

Dit wordt het eerste grote toernooi van Jonker. Hij moest een ondermaats presterend team weer oplappen na het vertrek van Mark Parsons. "Jonker heeft ze absoluut weer in hun kracht gezet", zegt Van den Berg. "Hij verwacht dat het hele team hard werkt. De discipline en motivatie zijn terug."

Van den Berg herkent Jonkers hand in het team. "Ze moeten keihard terug sprinten bij balverlies en er als team alles aan doen om een doelpunt te voorkomen. Lever je niet? Dan komt er een ander op jouw plek."

Stentler ziet Lieke Martens weer shinen in Oranje. "Martens moest onder Parsons als een heel verdedigende linksbuiten spelen. Bij Jonker heeft ze nu een meer vrije rol als aanvallend duo met Lineth Beerensteyn. Dat werkt goed: Beerensteyn maakt het de verdediging moeilijk, zodat Martens ruimte krijgt."

Hoe kansrijk is het nieuwe 5-3-2-systeem?

Onder Sarina Wiegman boekte Oranje grote successen met het 4-3-3-systeem. Jonker introduceerde het 5-3-2-systeem waarover Louis van Gaal ooit zei dat daarmee de balans in het elftal beter is.

Dit betekent dat beide verdedigers op de flanken óók in de aanval staan. Stentler: "Hij neemt risico, want Victoria Pelova en Esmée Brugts zijn aanvallers, maar in dit spelsysteem verdedigers. Zij moeten nu de hele zijkant van het veld belopen. Op links zit dat wel goed met de driehoek Martens, Van de Donk en Brugts, op rechts kan het soepeler."

  • NOS
    Oranje kan in het 5-3-2 systeem spelen met Van de Donk, Groenen en Roord op het middenveld
  • NOS
    ... maar ook met Van de Donk, Egurrola en Groenen

Van den Berg noemt Jonkers nieuwe spelsysteem kansrijk. "Ik vraag me alleen wel af of ze tegen echt sterke tegenstanders als Amerika niet tekortkomen in verdedigend opzicht. Als die doorbreken, komen spelers als Sherida Spitse, Pelova en Brugts in verdedigende één-op-één-situaties die ze niet gewend zijn."

Overleeft Nederland de groepsfase?

Nederland zit in een van de zwaarste poules met de Verenigde Staten (wereldkampioen in 2015 en 2019), Portugal en Vietnam. Onze analisten denken dat Oranje de groepsfase wel overleeft. De VS wordt de grootste uitdaging, ondanks de afwezigheid van vier geblesseerde sterspelers. "Ze zijn niet meer zo goed als in 2019, maar wel topfavoriet", zegt Van den Berg.

Dat de eerste wedstrijd tegen Portugal is, noemt ze gunstig. "Portugal is een sterke tegenstander, zodat je meteen aan moet staan. Ik denk dat de strijd om wie doorgaat, tussen Nederland en Portugal gaat. En Amerika dus."

En Vietnam? "Het gevaar is dat je ze onderschat. Nederland is niet gewend tegen Aziatische landen uit te komen. Die speelsters zijn vrij klein en tonen snel voetenwerk", denkt Stentler.

Van den Berg ziet geen probleem. "Met alle respect, dit team komt in de verste verte niet in de buurt van topvoetbal. De negen goals die ze vorige week tegen Spanje incasseerden waren een aanfluiting."

Wie kan dé verrassing in de basis worden?

"Brugts!", roept Stentler. De 19-jarige PSV'er heeft een ongelooflijke techniek, vindt ze. "Haar balbehandeling is uitstekend, ze is snel en verdedigt zoals ze aanvalt: vol zelfvertrouwen. En ze speelt goed samen met Martens, haar idool."

Van den Berg noemt Van de Donk als uitblinker. "Zij is de motor van dit team. Ze heeft lef, is technisch sterk en maakt prachtige loopacties. Ook straalt ze veel spelplezier uit. Ik denk dat zij het verschil gaat maken."

Wie zijn de favorieten en hoe ver komt Oranje?

Engeland, Duitsland, Amerika en Frankrijk zijn de topfavorieten, denken de analisten. Duitsland heeft de beste kaarten, vindt Stentler. "Het enige team waarbij niets aan de hand is, geen onderling gedoe, en alleen rechtsback Giulia Gwinn ontbreekt vanwege een knieblessure."

Van den Berg geeft Engeland een goede kans op goud. Dat land is regerend Europees kampioen en wordt geleid door de prijswinnende bondscoach Wiegman. "Wel een risico: het sterrentrio Beth Mead, Fran Kirby en aanvoerder Leah Williamson is geblesseerd."

Hoe ver komt Oranje dan? "Het maximale is de kwartfinales", denkt Stentler. In die fase is waarschijnlijk Spanje de tegenstander, waar Nederland vaak moeite mee heeft. Van den Berg knikt instemmend. "Als ze Spanje niet treffen, kunnen ze tot de halve finales komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl