NOS Wielrennen

Etappe 17: engeltjes in de berm op weg naar de top van de Col de la Loze

Etappe 17: Engeltjes in de berm op weg naar de top van de Col de la Loze

Is de Tour de France al beslist? Nietsontziend legde Jonas Vingegaard dinsdagmiddag met een meesterlijke tijdrit de werkelijke krachtsverhoudingen in de Tour bloot. Het verschil tussen de geletruidrager en -jager Tadej Pogacar was tien seconden en 22,4 kilometer later was het 1 minuut en 48 tellen.

Het spel der seconden werd er een van minuten. Pijnlijke cijfers voor 'Pogi', maar de wittetruidrager is strijdbaar, zei hij na de nederlaag in Combloux. "Alles kan gebeuren en iedereen kan een slechte dag hebben. Het is nog niet voorbij."

Nee, de Tour is niet beslist, zei Vingegaard ook stellig. "Er komen nog veel zware etappes aan." Dat weet Pogacar ook: "De zwaarste ritten van deze Tour." Zoals die van vandaag met 5.399 hoogtemeters, meer dan in elke andere rit.

Tour de France etappe 17

Het peloton fietst in de zeventiende etappe in de 165,7 kilometer van Saint-Gervais Mont-Blanc naar Courchevel over twee cols van de eerste categorie, één van de tweede categorie en één van de buitencategorie.

Engeltjes

De renners klimmen naar 2.300 meter hoogte, naar de top van de Col de la Loze. Een berg zo hoog dat er, naar de woorden van Michael Boogerd, elk moment engeltjes in de berm kunnen verschijnen.

Wat hulp van hogere machten kunnen sommige renners wel gebruiken op de flanken van de Col de la Loze. Het is een verschrikkelijke klim van ruim 28 kilometer die gemiddeld 6 procent stijgt. Maar vooral de laatste vijf kilometer boven de zo gevreesde 2.000 meter zijn slopend: gemiddeld meer dan 10% met uitschieters naar 24%.

Geologie in de Tour: Alpengletsjers zijn als renners die te weinig eten voor de slotklim

Wielrennen is geloven in eigen benen, geloven in je team en geloven in de cijfertjes op je fietscomputertje. Maar ook geloven in hogere machten. Laat de weerstations nou net melden dat het vandaag op delen van de rit wel eens lelijk kan gaan rommelen. Regenwolkjes en bliksemschichten.

Het geel om de schouders van Vingegaard zit na zijn zelden vertoonde tijdrit van dinsdag zeer stevig, maar helemaal veilig is het niet. Steile beklimmingen, gevaarlijke afdalingen, en dan ook nog zulk weer.

'Gas erop'

Pogacar kondigde gister na zijn nederlaag in Combloux al aan dat het nog niet voorbij is. "Zeker als het morgen regent. Dan kan ik je beloven dat het interessant wordt."

Ook Stef Clement voorzag in De Avondetappe een strijdbare Pogacar, die niets meer te verliezen heeft. Wat de Sloveen gaat doen? "Spugen, in zijn handen wrijven, mouwen omhoog en gas erop."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl