NOS Wielrennen

Vingegaards supertijdrit verbaast hemzelf en peloton: 'Met open mond gekeken'

  • Reuters
    Jonas Vingegaard na de finish in de tijdrit naar Combloux

Niemand geloofde zijn ogen toen een knalgele bolide vanmiddag door het groene dal van de Mont Blanc zoefde. Het was geletruidrager Jonas Vingegaard die in de zestiende etappe van de Tour de France - een tijdrit - zo ongenadig hard reed dat zelfs zijn collega-renners in hun ogen wreven.

Wout van Aert dacht toch echt dat hij de route van Passy naar Combloux vrij rap had afgelegd, toen hij tegen vieren in de snelste tijd over de finish kwam. Maar toen moesten Vingegaard en Tadej Pogacar nog vertrekken. Pogacar was 1 minuut en 13 tellen sneller, Vingegaard maar liefst 2 minuten en 51 seconden.

'Chapeau'

Hoe Van Aert het vanuit zijn hot seat aankeek? "Met open mond, zoals iedereen", grinnikte de Belgisch tijdritkampioen na de zege van zijn ploegmaat. "Achter mij zitten best veel jongens kort op elkaar. Maar als je dan ziet dat die twee nog voor mij uitkomen. Helemaal bizar. Ze waren supersterk. Chapeau."

Van Aert is 'beste van de gewone mensen': 'Ik heb met open mond gekeken'

Nummer drie Van Aert - "de beste van de normale mensen", zoals de Belg het zelf typeerde - nam letterlijk zijn petje af. Niet als enige. Voormalig wereldkampioen tijdrijden Tom Dumoulin was sprakeloos. "Dit was de beste tijdrit die ik ooit heb gezien. Het is kunst."

Vingegaard had kort na zijn zege zelf ook nog niet helemaal door wat hij nou precies had gepresteerd. "Ik heb mezelf verbaasd. Ik verwachtte niet dat ik het zo goed zou doen. Ik denk dat het de beste tijdrit is die ik ooit heb gereden. Het is mijn eerste tijdritzege in de Tour de France. Ik ben heel trots op wat ik vandaag gedaan heb."

  • Reuters
    Jonas Vingegaard na de finish in Combloux
  • Reuters
    Jonas Vingegaard tijdens zijn tijdrit

Vingegaard legde de 22,4 kilometer met 636 hoogtemeters af in een gemiddelde snelheid van 41,2 kilometer per uur. Eén minuut en 38 seconden sneller dan nummer twee Pogacar, die met gemiddeld 39,2 kilometer per uur ook uitzonderlijk snel reed. Toch won Vingegaard iedere kilometer 4,2 seconden.

Het klonk zo eenvoudig toen Vingegaard terugkeek op zijn race. "Het was verdeeld in vier delen. Eerst het vlakke deel met de eerste klim. Je gaat vrij hard tot de klim en dan heel hard omhoog. En in de afdaling probeer je dan te herstellen."

"Probeer een beetje in te houden op het vlakke. En dan de laatste klim vol gas, maar nog wel een beetje overhouden voor het laatste vlakkere deel."

Trotse Vingegaard verrast zichzelf: 'Beste tijdrit die ik ooit heb gereden'

Terwijl ploegleider Grischa Niermann tijdens de race in Vingegaards oortje bemoedigende woorden sprak - "vandaag laat je zien wie de sterkste van de wereld is" - zat de andere ploegleider Frans Maassen met samengeknepen billen in de wagen.

"Als je met 90 per uur die berg af rost... Dat is wel spannend", pufte Maassen na afloop. "Dat hij hem zo neer zou sabelen, had ik niet verwacht. Hij zag 'm rijden, hij had 'm bijna." Het had de vernedering compleet gemaakt.

'Beetje een schok'

En toch kan Pogacar niet zeggen dat hij slecht reed. Integendeel. Toegegeven, met die fietswissel onderaan de voet van de slotklim deed hij Vingegaard tien seconden kado, maar de nummer twee van het algemeen klassement fietste gemiddeld 39,2 per uur, was 1 minuut 13 sneller dan Van Aert en haalde op enkele tientallen meters Carlos Rodriguez bij, die als nummer drie van het klassement twee minuten voor hem was gestart.

"Ik was tijd aan het winnen op Van Aert, maar tijd aan het verliezen op Jonas. Dat was een beetje een schok", gaf Pogacar na afloop toe. "Het is een groot gat nu. Ik hoopte om in het geel te staan vandaag. Maar het is wat het is."

  • Reuters
    Pogacar leegt een flesje water in het gezicht na de finish in Combloux

Pogacar was vlug, maar Vingegaard deed iets wat niemand voor mogelijk hield. Het ging zo hard dat de langzaamste renners van de dag zich zelfs zorgen moesten gaan maken om op tijd binnen te komen. Drager van de rode daglantaarn Alexis Renard (Cofidis) deed er mede door een val (waardoor hij morgen niet meer verder kan) 10.46 minuten langer over. Eén seconde langzamer dan de tijdslimiet.

Wout Poels, ritwinnaar van zondag, stond ook op scherp en durfde niet te rustig aan te doen. "Met die twee knullen weet je maar nooit hoe snel die gaan."

"Ik had wel heel veel vertrouwen dat hij een goede tijdrit ging rijden, maar ja, niemand had verwacht dat er zo'n verschil zou zijn", concludeerde Van Aert. De strijd der seconden tussen de Deen en de Sloveen - het gat was tien tellen - is er een van minuten geworden.

Tour beslist?

Is de Tour bij het ingaan van de derde en laatste week nu beslist? "Er is een hele grote stap gezet vandaag", bleef Van Aert bescheiden. "Maar de Tour is pas beslist als je in Parijs binnenkomt. Het is belangrijk om dat te onthouden." Nee, de Tour is niet beslist, zegt Vingegaard stellig. "Er komen nog veel zware etappes aan."

"De zwaarste ritten van deze Tour", zei de strijdbare Pogacar. "Alles kan gebeuren en iedereen kan een slechte dag hebben. Het is nog niet voorbij, zeker als het morgen regent. Dan kan ik je beloven dat het interessant wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl