NOS NieuwsAangepast

Nog zeker 13 winkels van Big Bazar sluiten dit jaar de deuren

Winkelketen Big Bazar zal dit jaar zeker 13 van de 125 winkels sluiten wegens onenigheid met de verhuurders. "Als zij niet akkoord gaan met een lagere huur, willen wij niet meer samenwerken. Dat gaat gewoon niet in de huidige marktomstandigheden", laat Big Bazar-eigenaar Jerke Kooistra weten in een gesprek met de NOS.

Dit nieuws komt na de rechterlijke uitspraak dat de discounter twee winkels moet ontruimen vanwege huurachterstanden. Dat oordeelde de rechter in een conflict tussen Big Bazar en een verhuurder, zo blijkt uit het vonnis.

Volgens Kooistra, eigenaar en algemeen directeur van Big Bazar, kampen meer winkels van de keten met dezelfde problemen. RTL Nieuws schrijft ook over betaalachterstanden bij panden in Vlaardingen en 's-Gravenzande.

'Huur stelselmatig niet tijdig betaald'

Een kleine twee weken geleden werd Big Bazar door verhuurder Hoorne Vastgoed voor de rechtbank in Alkmaar gedaagd, omdat de huurachterstand voor twee winkels in Schagen en Wormer te hoog was opgelopen. Opmerkelijk genoeg kwam Big Bazar bij de zaak niet opdagen, staat in het rechtbankverslag. "Dat kwam door een fout in de agendering", zegt Kooistra.

De rechter oordeelde dat Big Bazar de huur voor de winkels "stelselmatig niet tijdig betaalt". Naast de achterstallige huur van ruim 89.000 euro werd de keten samen met incassokosten en een boete veroordeeld tot het betalen van bijna een ton. Ook moet Big Bazar de twee winkels binnen vier weken ontruimen en de sleutels inleveren. De helft van deze periode is inmiddels verstreken.

"We willen dolgraag met de verhuurders in gesprek", aldus Kooistra. De eigenaar van de discounter zegt ook dat er geen gedwongen ontslagen zullen vallen.

Artikelen boven de tien, elf euro kun je net zo goed niet meer in de winkel leggen.

Jerke Kooistra, eigenaar van Big Bazar, ziet dat consumenten de hand op de knip houden

Volgens de algemeen directeur heeft Big Bazar - "net als de hele retail" - te maken met enorme kostenstijgingen. "Denk dan aan de energielasten, we hebben vorig jaar de lonen verhoogd met elf procent. Dat drukt enorm op het bedrijf. Dat gaat om miljoenen euro's per jaar. En we zitten vaak vast aan oudere huurcontracten. Die worden elk jaar geïndexeerd, dan moet u denken aan tussen de zes en elf procent. Voor een winkelier is dit op de lange termijn een serieuze aanslag op het budget."

Aan de andere kant geven consumenten veel minder geld uit. "We krijgen wekelijks 900.000 bezoekers over de vloer, en dat aantal groeit. Daar ligt het niet aan. Maar hun bestedingen gaan momenteel fors onderuit, 16 à 17 procent. Mensen hebben te maken met een ongekend inflatiecijfer, het hoogste na de Tweede Wereldoorlog. Dan is het heel begrijpelijk dat als de dagelijkse boodschappen als brood en melk zoveel duurder zijn geworden, mensen op andere dingen gaan besparen. Dus kopen ze bij ons minder chocola, chips, of cadeauspullen. Ook speelgoed. Artikelen boven de tien, elf euro kun je net zo goed niet meer in de winkel leggen. Zelfs afwasmiddel. Mensen stappen over van A- naar B-merk."

'Overleg met verhuurders'

Volgens hem zal de situatie niet snel veranderen en moet het bedrijf in overleg met de verhuurders. Big Bazar heeft in totaal zo'n 90 verhuurders. "Met een aantal hebben we al een akkoord bereikt." Kooistra hoopt ook met de verhuurders in Schagen en Wormer tot overeenstemming te komen.

De discounter wisselde twee jaar geleden van eigenaar. Toen nam het Friese BB-Retail de keten over van Mirage Retail, het moederbedrijf van Blokker en Intertoys.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl