Dirk van Duijvenbode heeft het niet meer
NOS Sport

Verloren finales doen Van Duijvenbode pijn: 'Niet te veel op doorgaan alsjeblieft'

  • Thierry Boon

    Volgt darts namens de NOS

  • Thierry Boon

    Volgt darts namens de NOS

"Ik heb geen eens zin om hierover te praten eerlijk gezegd. Dus niet te veel op doorgaan alsjeblieft. Het boeit me niet, het is voorbij en ik verwerk het wel. Ik wil geen negativiteit nu vlak voor een groot toernooi."

Het is duidelijk dat er een gevoelig punt is aangesneden bij Dirk van Duijvenbode, die finales van televisietoernooien maar blijft verliezen. Op de World Matchplay, die vandaag begint, hoopt hij daarmee af te rekenen.

Daar stond hij dan twee weken terug, op een podium in Trier. Leeg, he-le-maal leeg, leunend tegen het decor. De European Darts Matchplay had zijn eerste grote titel moeten zijn, maar de finale eindigde (andermaal) in een drama.

Van Duijvenbode miste maar liefst vier wedstrijdpijlen en zag tegenstander Luke Humphries met 8-7 winnen. Terwijl 'Aubergenius' niet meer wist waar hij het zoeken moest en met een zielloze blik voor zich uit staarde, werd de Engelsman als winnaar geïnterviewd op het podium.

Humphries vertelde dat hij medelijden had met Van Duijvenbode. Pijnlijker dan dat wordt het bijna niet voor een sportman. "Ik heb het gelukkig niet gehoord", blikt de Nederlander terug, "het ging allemaal langs me heen, maar van mij hoefde hij dat niet te doen."

Teleurstelling bij Dirk van Duijvenbode

Sinds zijn doorbraak drie jaar terug is de 31-jarige Van Duijvenbode een vaste waarde in de subtop van de profdarters. Inmiddels is hij opgerukt naar de elfde plaats op de wereldranglijst.

Dit jaar won hij al drie zogenaamde vloertoernooien, de kleinere toernooien zonder publiek, die ook niet te zien zijn op televisie. Halverwege het jaar is hij 'op de vloer' de beste darter van allemaal. Maar die ene, echt grote titel - het winnen van een televisietoernooi - blijft uit.

Teveel gedachtes in zijn hoofd

Ondanks vijf finaleplaatsen. "Als ik de ervaring had van het winnen van titels, had ik er daarvan misschien wel vier kunnen winnen. Maar ik ben op zo'n moment te veel bezig met het winnen van een titel, in plaats van de wedstrijd."

Van Duijvenbode wil soms te graag, is zijn analyse. "Dan gaan er allemaal gedachtes door m'n hoofd, die ik juist niet moet hebben. Daardoor mis ik vervolgens mijn kansen."

Het is tijd voor de volgende stap in zijn carrière: doorstoten naar de wereldtop. Toen hij doorbrak, genoot het Nederlandse volk van zijn verhaal: een medewerker van een auberginekwekerij die opkomt op hardcore-muziek en plots goed staat te gooien.

Bekijk de reportage uit 2020 met Van Duijvenbode in de kwekerij:

De auberginekwekerij van Van Duijvenbode: hier werkt en traint de darter

In werkelijkheid komt het de Westlander allemaal niet aanwaaien. Zijn goede spel is een gevolg van bewuste keuzes maken en van investeren in zichzelf. "Ik zie mezelf als een bedrijf: je moet investeren om uiteindelijk beter te worden."

Van Duijvenbode raakte in 2019 zijn tourcard kwijt. Het had het einde van zijn dartscarrière kunnen betekenen, temeer omdat hij veel last van zijn arm had. Maar Van Duijvenbode koos voor de aanval als beste verdediging.

Osteopaat, mental coach, eigen kok?

Hij liet zich behandelen door een osteopaat, waardoor hij minder last kreeg van blessures en vaker kon trainen. En hij ging in zee met een mentale begeleider. Zo werd 2020 het jaar van zijn doorbraak.

Op welke gebieden valt er anno 2023 nog winst te boeken? Op voeding en fitheid, vindt Van Duijvenbode. "Ik moet fitter worden, zowel qua conditie als kracht. Op sommige dagen speel je meerdere wedstrijden. Hoe fitter je bent, hoe minder energie het kost en hoe meer energie je kunt stoppen in je focus."

Dirk van Duijvenbode schreeuwt het uit

Sinds anderhalf jaar is hij ook bewuster bezig met voeding. "Geen brood meer overdag, maar veel groenten. Zoete aardappel in plaats van een normale. Quinoa in plaats van rijst. Dat soort dingen."

"Mede door die betere voeding heb ik veel minder blessures. Voeding wordt door veel darters echt onderschat."

Concurrenten te slim af zijn

Het is de benadering die past bij de huidige dartssport, die steeds verder professionaliseert en waarin enorme bedragen zijn te winnen. Zo staat het prijzengeld van de World Matchplay op 800.000 Britse pond, omgerekend zo'n 935.000 euro.

Toch blijft darts in de kern een Britse kroegsport. Een soms wat stugge en conservatieve wereld. Door om zich heen een team van specialisten te verzamelen, denkt Van Duijvenbode sommige concurrenten te slim af te kunnen zijn.

Hij laat zich dan ook niet helemaal in zijn kaarten kijken, wat betreft zijn methodes. "Ik kan niet alles vertellen, want ik heb manieren gevonden die anderen nog niet kennen. Het helpt voor mij en het zou anderen ook helpen, dus ga ik het natuurlijk niet prijsgeven", blijft hij mysterieus.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl