Kalfjes met hun moeder in Halle, Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Uitkoopregelingen twee weken open: nu al 200 aanvragen van boeren

In minder dan twee weken tijd hebben zich ruim 200 boeren aangemeld voor een uitkoopregeling. Dat bevestigt het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit na berichtgeving in NRC.

Begin juli heeft de overheid twee uitkoopregelingen opgesteld. De ene regeling is bedoeld voor piekbelasters: agrarische en industriële bedrijven die veel stikstof uitstoten in natuurgebieden, of in de buurt daarvan. De andere regeling is bedoeld voor melkvee-, varkens- en pluimveehouders die geen piekbelaster zijn.

De meeste van de 200 ingediende aanvragen zijn afkomstig van piekbelasters. Als die ondernemers stoppen, kunnen ze hun bedrijf voor 120 procent van de waarde verkopen. Deze volgens demissionair minister Van der Wal "woest aantrekkelijke" regeling sluit volgend jaar april weer. Boeren die geen piekbelaster zijn, krijgen 100 procent van hun bedrijfswaarde.

'Veel meer in de pijpleiding'

Het is aannemelijk dat zich nog meer boerenbedrijven aanmelden voor de regelingen, zegt Paul Bens, directeur van het agrarische advieskantoor DLV Advies, tegen NRC. Zijn bureau heeft zo'n vijftig bedrijven begeleid bij het indienen van de aanvraag. En er zitten er nog "veel meer in de pijpleiding", zegt Bens.

Zo'n 3000 bedrijven komen volgens Van der Wal in aanmerking voor de piekbelastersregeling. Van die bedrijven zit 60 procent in de provincie Gelderland. Het is volgens de demissionair minister niet nodig dat alle piekbelasters stoppen. Het zou al "heel goed" zijn als een vijfde van die bedrijven ermee ophoudt, ofwel 600 bedrijven.

Boeren die een aanvraag hebben ingediend, lijken dat niet aan de grote klok te hangen. Een adviseur van DLV Advies zegt tegen de NOS dat deze boeren niet zitten te wachten op een interview. "Ze hebben vaak nog geen besluit genomen en wachten het aanbod af."

Wim Brouwer, voorzitter van de LTO-afdeling Gelderse Vallei, zegt niemand te kennen die zich heeft aangemeld voor een uitkoopregeling, terwijl in die regio veel piekbelasters zitten. "Het kan dat ze het stilhouden, dat zou me niet verbazen."

'Stap in de goede richting'

Wat het stoppen van een boerenbedrijf betekent voor de hoeveelheid stikstof die neerkomt op de grond, is afhankelijk van waar dit bedrijf precies zit. Dat zegt Wim de Vries, hoogleraar milieusysteemanalyse aan de Wageningen Universiteit, in het NOS Radio 1 Journaal.

"Als een bedrijf heel dicht bij een klein natuurgebied zit, kan het echt wel wat uitmaken." Maar we moeten volgens De Vries niet verwachten dat er in Nederland nu opeens "ontzettend veel" stikstofruimte ontstaat. "Want het is een lokaal fenomeen: het is niet zo dat dit veel zoden aan de dijk zet in Noord-Nederland."

Dat zich 200 boeren voor een regeling hebben aangemeld, is "een stap in de goede richting", zegt De Vries. Om ervoor te zorgen dat de stikstofuitstoot - volgens het plan - in 2030 verminderd is met 50 procent, is er volgens de hoogleraar meer nodig. "Er moet ook veel gebeuren in het management en er is een andere technologie nodig."

Nieuwsuur sprak onlangs met verschillende boeren over de uitkoopregeling voor piekbelasters. Wat gaat deze regeling betekenen?

Wat gaat de uitkoopregeling voor piekbelasters betekenen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl