NOS Nieuws

Huizenprijzen gedaald maar gemiddelde WOZ-waarde hoger dan ooit

369.000 euro. Niet eerder was de gemiddelde WOZ-waarde van een woning zo hoog als dit jaar, 16,4 procent meer dan een jaar geleden. De WOZ-waarde steeg het sterkst in de gemeente Lelystad, en dat gold eigenlijk voor de hele provincie Flevoland. Van de vier grote steden is de WOZ-waarde in Amsterdam het sterkst gestegen, met 19,1 procent. Dat komt naar voren uit de nieuwste cijfers van het CBS.

Voor de bepaling van de WOZ-waarde voor 2023 gebruiken de gemeenten de vastgestelde marktwaarde van alle woningen per 1 januari 2022, aan de hand van onder andere de transactieprijzen van verkochte huizen, dus met een jaar vertraging. De huizenprijzen lagen in 2022 ongeveer 20 procent hoger dan in 2021. De daling van de huizenprijzen in 2022 en 2023 is niet meegenomen in de nieuwe WOZ-cijfers.

De WOZ-waarde wordt elk jaar opnieuw vastgesteld en door de overheid gebruikt om de hoogte van een aantal belastingen en heffingen te bepalen, zoals de onroerendezaakbelasting (OZB), inkomstenbelasting en waterschapsbelasting. Hoe hoger de WOZ-waarde, des te meer belasting moet er betaald worden. Over de jaarlijkse WOZ-waarde is er doorlopend discussie, veel mensen maken dan ook bezwaar tegen de hoogte.

De duurste gemeente is het Noord-Hollandse Bloemendaal, de woningen hebben daar met 932.000 euro gemiddeld de hoogste WOZ-waarde van heel Nederland. In het Groningse Pekela is de WOZ-waarde het laagst, gemiddeld 194.000 euro.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl