NOS Wielrennen

Philipsen klopt Cavendish in Bordeaux en voltooit hattrick in eerste Tourweek

Jasper Philipsen heeft zijn derde ritzege in deze Tour de France geboekt, wederom met dank aan het voorwerk van Mathieu van der Poel. De 25-jarige Belg van Alpecin-Deceuninck was ook in Bordeaux de snelste in de massasprint, na een etappe over 169,9 kilometer die was gestart in Mont-de-Marsan.

Philipsen klopt Cavendish in Bordeaux en voltooit hattrick in eerste Tourweek

Als tweede kwam Mark Cavendish over de finish. De Brit had even hoop op een 35ste etappezege - dat zou een record zijn - maar op Philipsen in de sprint staat momenteel geen maat.

Bimian Girmay was de nummer drie, Dylan Groenewegen moest zich tevreden stellen met de vijfde plek. Fabio Jakobsen was ondanks zijn verwondingen van voren te zien, maar kwam als vijftiende over de streep.

Teruggefloten

De onvermijdelijke sprintersetappe begon op curieuze wijze. Vanuit de start meldden zich vier vrijwilligers voor de vlucht van de dag, maar drie van hen werden een voor een teruggefloten vanuit de ploegleiderswagen.

Jonas Abrahamsen (Uno-X) overkwam het als eerste, daarna moest ook Nelson Oliveira (Movistar) zich laten afzakken. Als derde hoorde Mathieu Burgaudeau (Total-Énergies) in zijn oortje dat hij de poging moest staken. Toen hij dat lachend meldde aan overblijver Simon Guglielmi, wist de Franse Arkéa-renner hoe laat het was.

"Ze willen niet rijden, die anderen", zei Guglielmi tegen de cameraman op de motor. "Nou, dan ga ik wel alleen."

Guglielmi raakt vluchtmakkers een voor een kwijt: 'Nou, dan ga ik wel alleen'

Hoe sterk is de eenzame fietser, was vervolgens de vraag. Gugliemi kreeg van het keuvelende peloton een voorsprong van bijna acht minuten, maar dat hield de Fransman niet lang vol. Met gezwinde spoed nam het verschil af en bij de tussensprint in Grignols, op ruim 80 kilometer van de meet, was er nog anderhalve minuut van over.

De punten pakte Gugliemi daardoor wel, achter hem won Biniam Girmay de sprint van het peloton, voor Jasper Philipsen.

Einde aan de eenzaamheid

Het einde van Gugliemi leek nabij, maar de Fransman kreeg na bijna honderd kilometer eenzaamheid ineens toch gezelschap van twee landgenoten: Nans Peters van AG2R-Citroën en Pierre Latour van Total Énergies. Met zijn drieën reden ze geruime tijd een minuutje voor het peloton uit.

Op het enige bergje van de etappe, de Côte de Beguey (vierde categorie), was het feest voor Gugliemi voorbij. Peters en Latour gingen als duo verder, maar werden zoals verwacht een voor een vlak voor de finish opgeslokt.

Van der Poel belangrijke schakel

Vervolgens was het ruim baan voor de massasprint, waarbij Van der Poel andermaal een belangrijke schakel was voor Philipsen.

Bekijk de reacties van Mathieu van der Poel, Dylan Groenewegen, Fabio Jakobsen, Ramon Sinkeldam, Cees Bol, Mark Cavendish, Jasper Philipsen en Intermarché-ploegbaas Jean-François Boulart plus de samenvatting:

"Het was weer een mooie dag", reageerde Van der Poel tevreden. "We deden het perfect, maar kwamen van iets te ver op kop. Het was lastig omdat ik niet de bordjes zag hoe veel meter het nog was. Ik was al best lang aan het sprinten toen ik zag dat het nog 350 meter was."

"Het was iets te lang, maar we konden Jasper rustig houden en ik denk dat we hem perfect hebben afgezet. Het was nog 300 meter toen ik stopte, maar toen kon hij het wiel van iemand anders pakken. Het belangrijkste is om hem zo weinig mogelijk krachten te laten verspillen."

Protest afgewezen

Tegen de sprint van Philips werd na de finish nog wel protest aangetekend door Astana (Cavendish) en Intermarché-Circus-Wanty (Girmay). Zij waren niet blij met de oversteek die Philipsen maakte van links naar rechts, waarbij vooral Girmay voor de voeten werd gereden. Het protest werd afgewezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl