Tadej Pogacar
NOS Wielrennen

Pogacar slaat terug en wint zesde Touretappe, Vingegaard pakt gele trui

Tadej Pogacar heeft in de tweede Pyreneeënrit van deze Tour de France een beetje revanche genomen op Jonas Vingegaard. De Sloveen won na een boeiend gevecht de zesde etappe, met 24 seconden voorsprong op Vingegaard, die tweede werd.

Vingegaard, kopman van Jumbo-Visma, nam wel de gele leiderstrui over van Jai Hindley, die op 2.39 van Pogacar over de finish kwam.

Pogacar slaat terug in Pyreneeën en pakt tijd terug op Vingegaard

De zesde etappe voerde van Tarbes naar Le Cambasque, over bijna 145 kilometer met onderweg een opwarmbeklimming van de derde categorie, twee Pyreneeënreuzen en een pittige slotklim.

Plan van Jumbo-Visma

Jumbo-Visma had het plan voor de etappe helemaal uitgetekend en Wout van Aert voerde het plan tot in perfectie uit. De Belg reed de hele dag in de aanval, liet zich op het juiste moment terugzakken en deed beulswerk voor zijn kopman Vingegaard.

De Deense winnaar van vorig jaar kon het klusje echter niet afmaken. Hij reed iedereen uit het wiel, maar Pogacar haakte aan en reed op twee kilometer van de streep weg van de Deen.

Van Aert vanaf de start

Van Aert vertrok direct vanuit de start, met onder anderen Julian Alaphilippe in zijn wiel. De kopgroep werd langzaam groter en ook Mathieu van der Poel meldde zich in het gezelschap, dat uiteindelijk een man of twintig telde.

Met een voorsprong van zo'n drie minuten werd de eerste klim, de Côte de Capvern les Bains, gepasseerd. Bij de beklimming van de tweede berg, de Col d'Aspin van de eerste categorie, was het tijd om te lossen voor sprinters als Fabio Jakobsen, die na zijn val op dinsdag opnieuw moest zien te overleven, en Mark Cavendish.

Neilson Powless was, net als op de eerste berg, als eerste boven op de Col d'Aspin.

De kopgroep in de beginfase van de etappe

Met een voorsprong van zo'n 4,5 minuut maakte de kopgroep zich op voor de ellenlange klim naar de top van de iconische Tourmalet. En daar gingen alle remmen los.

Na een vergeefse vluchtpoging van Alaphilippe en James Shaw moest Van der Poel de kopgroep, vooruitgesleurd door Van Aert, tien kilometer voor de top laten gaan. Van de twintig renners waren er op de top sowieso nog maar vijf over. Tobias Johannessen was als eerste boven en pakte zo het Souvenir Jacques Goddet, goed voor 5.000 euro.

Alle remmen los in peloton

Daarachter, op zo'n 3,5 minuut, liet Jumbo-Visma het peloton ontploffen. De Nederlandse ploeg voerde het tempo met Wilco Kelderman op kop op. Jai Hindley kon niet volgen en zag zijn gele trui aan de horizon verdwijnen.

Uiteindelijk bleef Sep Kuss aan kop over, met alleen de rivalen Vingegaard en Pogacar in zijn wiel. Toen Kuss klaar was met zijn klus, zette Vingegaard even aan, maar Pogacar pareerde de aanval.

In de afdaling wachtte Van Aert op zijn Deense kopman en werd het gat met de overgebleven koplopers snel dichtgereden. Met acht man begon de nieuwe kopgroep aan de slotklim: Ruben Guerreiro, Michal Kwiatkowski, Shaw, Johannessen, Powless, Vingegaard, Pogacar en de onvermoeibare Van Aert van voren. De groep met Hindley reed op ruim 2 minuten achterstand.

Vingegaard of Pogacar

De grote vraag op de slotklim naar Cauterets (16 kilometer à 5,4 procent) was: gaat Vingegaard of gaat Pogacar nog iets proberen?

Jawel, was het antwoord. Op 4,5 kilometer van de top zwaaide Van Aert met de witte vlag en dat was het sein voor Vingegaard. Alleen Pogacar, en heel eventjes Kwiatkowski, kon de Deen, bijbenen.

Bekijk de reacties van Tadej Pogacar, Jonas Vingegaard, Sepp Kuss Fabio Jakobsen, Wilco Kelderman, Mathieu van der Poel en de samenvatting van de zesde Touretappe:

En zo was er in de slotklim het verwachte duel tussen de twee grote favorieten, met Pogacar in het wiel van Vingegaard. Een kleine drie kilometer voor de top was het ineens Pogacar die demarreerde. Vingegaard kon niet volgen en moest toestaan dat Vingegaard 24 seconden terugpakte.

Spanning is terug

Zo bleek Pogacar hersteld van de flinke tik van woensdag en is de spanning in de Tour weer helemaal terug.

In het algemeen klassement heeft Vingegaard nu 25 seconden voorsprong op Pogacar. Hindley is de nummer drie op 1.34.

Vrijdag volgt een volledig vlakke rit naar Bordeaux, waar een massasprint wordt verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl