Crisisoverleg over asiel en migratie, val kabinet niet uitgesloten
Vanavond om 21.00 uur is een groot deel van het kabinet bij elkaar gekomen op het ministerie van premier Mark Rutte voor extra overleg over migratiemaatregelen. En dat is in een crisisachtige sfeer. Ook de vicepremiers Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66) en Carola Schouten (CU) zijn erbij.
De coalitiepartijen zitten wekelijks verschillende keren bij elkaar om over maatregelen te praten die de asielinstroom moeten inperken. Dat duurt nu al maanden, maar de partijen komen er niet uit.
Vlak voor het zomerreces wordt de spanning flink opgevoerd. Vooral door de VVD, die gisteren met vrijdag als deadline kwam. Binnen de VVD wordt zelfs een snelle val van het kabinet niet uitgesloten.
Rutte wilde vlak voor het overleg niet ingaan op vragen van journalisten hierover. "Dit is een overleg in een reeks en we doen mededelingen als we eruit zijn", zei hij. "Op een gegeven moment moet het een keer klaar zijn."
Hoekstra vindt dat het kabinet het aan de samenleving verplicht is om met een oplossing te komen. "Dat verwachten mensen van ons, van welke partij we ook zijn. Laten we vanavond eerst het overleg hebben en kijken hoever we komen."
Wat Kaag betreft staat niets een oplossing in de weg. "Wat ons betreft kunnen we er vanavond uitkomen met wat goede wil."
Maar achter de schermen is de sfeer slecht te noemen. Bronnen zeggen dat de ChristenUnie zich voor het blok gezet voelt door voor de partij onacceptabele voorstellen over de beperking van gezinshereniging. Met name de VVD zou voor een grote groep mensen die een tijdelijke vergunning krijgt het nareizen van kinderen en andere familieleden willen beperken.
De coalitiepartijen hebben het migratiedossier opgedeeld in vier hoofdstukken: arbeid, studie, liefde en asiel. De gesprekken over de eerste drie dossiers lopen volgens ingewijden redelijk soepel.
Maar niet over het dossier 'asiel' en de te verwachten instroom van asielzoekers. VVD-leider Rutte heeft aan zijn achterban beloofd daar iets aan te doen omdat zijn partij de aantallen asielzoekers die naar Nederland komen en hier al zijn, te groot vindt.
Ook het CDA vindt dat er extra maatregelen nodig zijn, bijvoorbeeld een twee-status-stelsel zoals in België en Duitsland. Die landen maken onderscheid tussen vluchtelingen die permanent of tijdelijk een verblijfsvergunning krijgen. Die laatste groep kan minder snel een beroep doen op gezinshereniging.
De ChristenUnie vindt nieuwe maatregelen niet nodig, zolang al afgesproken maatregelen nog niet worden uitgevoerd of nageleefd. Zoals de spreidingswet, die nog moet worden goedgekeurd door de Tweede en Eerste Kamer. En de partij vindt net als D66 dat asielzoekers sneller het recht om te werken moeten krijgen.