Het aantal beveiligers op station Maarheeze wordt uitgebreid
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Politie mee op de trein bij Maarheeze na overlast asielzoekers

Vanaf vandaag rijden er politieagenten mee op de sprinters tussen Eindhoven en Weert. Ook wordt het aantal beveiligers op NS-station Maarheeze uitgebreid van vier naar zes.

NS neemt de maatregelen, omdat bewoners van het nabijgelegen azc in Budel regelmatig voor overlast zorgen op het station. "Verstandige stappen", zegt Wim Eilert van spoorwegvakbond VVMC bij Omroep Brabant. Volgens hem zijn de agenten belangrijk voor het veiligheidsgevoel van zowel spoormedewerkers als reizigers.

Een woordvoerder van NS zegt dat er niet met elke trein agenten gaan meereizen. "We kijken naar risicomomenten", zegt ze. Wanneer dat precies is, wil ze niet zeggen.

Permanente toegangscontrole

De politie in de trein en de extra beveiliging op het station volgen op eerdere maatregelen op station Maarheeze. Sinds februari geldt daar al een permanente toegangscontrole. "Van de eerste tot de laatste trein zullen we reizigers gaan controleren", zei een NS-woordvoerder toen.

Volgens haar liep de overlast de spuigaten uit. "De laatste anderhalf jaar hebben we continu te maken met intimidatie en bedreiging van onze collega's door mensen die zonder kaartje willen reizen", aldus Bosselaar. "Elke maand weer is sprake van tientallen meldingen. Dat zijn scheldpartijen, maar soms wordt het ook fysiek."

De overlast wordt gelinkt aan het azc in Budel, dat op ongeveer een half uur lopen van NS-station Maarheeze ligt. Het azc was vooral vorig voorjaar veel in het nieuws. Er waren geweldsincidenten, waaronder steekpartijen en vechtpartijen.

Agressielijn

Volgens vakbondsman Wim Eilert zijn er nog steeds problemen op wat hij de "agressielijn" noemt. "Het personeel heeft al langere tijd te maken met overlast in de trein door asielzoekers uit veilige landen. Het verhaal gaat dat ze met scheermesjes rondlopen. Dat is voor ons de druppel", zegt Eilert.

Volgens hem kon het treinpersoneel zelfs niet meer stoppen op station Maarheeze.

Advertentie via Ster.nl