NOS Nieuws

Wekdienst 5/7: Raad van State over Circuit Zandvoort • Hoorzitting directeur Chemours

Goedemorgen! De Raad van State doet uitspraak over een natuurvergunning en twee ontheffingen voor Circuit Zandvoort en de Tweede Kamer hoort de directeur van het bedrijf Chemours in Dordrecht in verband met pfas-lozingen.

Eerst het weer: vanochtend is het flink onstuimig en nat en de wind trekt flink aan. In de noordwestelijke helft van het land kunnen lokaal windstoten tussen 100 en 120 kilometer per uur voorkomen. In een groot deel van het land geldt vanochtend en vanmiddag code oranje.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En check hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Raad van State doet uitspraken over Circuit Zandvoort. Volgens natuurorganisaties leidt een in 2019 verleende natuurvergunning tot een toename van stikstofneerslag op het Natura 2000-gebied 'Kennemerland-Zuid. Ook zouden ontheffingen zijn verleend die ten koste gaan van de zandhagedis en rugstreeppad.
  • De vaste Kamercommissie voor Infrastructuur en Waterstaat ontvangt de directeur van teflonproducent Chemours in Dordrecht vanwege een uitzending van Zembla van 15 juni. Daarin werd gezegd dat de voorganger van Chemours, het bedrijf DuPont, al vanaf 1993 wist dat het bedrijf de omgeving met pfas vervuilde.
  • Bij de rechtbank in Amsterdam klinkt de strafeis in een opmerkelijke kinderpornozaak. Die kwam aan het rollen doordat een 11-jarig meisje vorig jaar naar het tv-programma Het Klokhuis keek. Daarin werd uitgelegd dat volwassenen soms doen alsof ze kinderen zijn en vervolgens naaktfoto's en -filmpjes vragen. Het kind besefte dat haar hetzelfde was overkomen. Het politieonderzoek leidde naar de 35-jarige Randy F., die tientallen meisjes tot het maken van seksfoto's en -video's zou hebben gedwongen.

Wat heb je gemist?

Afgelopen maandag was wereldwijd de warmste dag ooit gemeten. Dat blijkt uit een analyse van cijfers van de National Centers for Environmental Prediction uit de VS. Die cijfers worden sinds 1979 bijgehouden.

De gemiddelde temperatuur op de aarde was maandag 17,01 graden Celsius. Het vorige record stamde uit augustus 2016 en was 16,92 graden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Het ministerie van Onderwijs komt met een dringend advies voor scholen om leerlingen geen mobieltje mee de klas in te laten nemen, behalve als daar een speciale reden voor is. Leerlingen reageren op dit advies:

Zit jij op je mobiel tijdens de les?

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl