Oranje viert treffer tegen België

Hockeyers verslaan België en prolongeren Pro League-titel, ook vrouwen winnen

De Nederlandse hockeymannen hebben opnieuw de Pro League gewonnen. Dinsdagavond rekende de ploeg van bondscoach Jeroen Delmee in Antwerpen in een af en toe verhit duel af met België: 4-2.

Het was Oranje's zestiende en laatste wedstrijd van deze Pro League-editie.

Eerder op de avond speelden de Nederlandse vrouwen, die zich eind juni al tot Pro League-winnaar kroonden, ook tegen België hun laatste wedstrijd. Ze sloten af met een 2-1 zege.

Frédérique Matla

De mannen kwamen al snel op voorsprong: Thijs van Dam ontfutselde Arthur De Sloover de bal en sloeg hard raak, in de verre hoek. België drong in het tweede kwart aan, miste drie kansen, maar kwam toch op 1-1 door een strafcorner van Alexander Hendrickx

Opstootje

De druk stond er aardig op, zo bleek toen Floris Middendorp doorliep op Antoine Kina. Er ontstond een waar opstootje. Middendorp moest naar de kant met een groene kaart, een straf van twee minuten.

Daarna hervond Oranje zich: vlak voor rust zorgden Jip Janssen (strafcorner) en Thierry Brinkman weer voor een comfortabele voorsprong.

Balk verheugd na Pro League-titel: 'Kunnen mooie dingen gebeuren op EK'

Spannend werd het nog wel even: Hendrickx maakte in het derde kwart de 2-3. Doelman Pirmin Blaak bleek goud waard voor Nederland met belangrijke reddingen. Boris Burkhardt gooide het duel in de slotfase op slot met een harde push.

Moeizaam begin hockeysters

De Nederlandse vrouwen waren dus al kampioen geworden. De laatste drie wedstrijden werden gespeeld om des keizers baard.

Tegen België heersten de Nederlandse hockeysters in het begin, maar vijf strafcorners leverden geen doelpunt op: Frédérique Matla miste twee grote kansen en ook Xan de Waard stuitte op keepster Elena Sotgiu.

Voor rust moest keepster Anne Veenendaal nog in actie komen: ze was alert bij een actie van Delphine Marien. Die slalomde de cirkel binnen en legde de bal in de verre hoek, Veenendaal voorkwam een Belgische treffer.

Yibbi Jansen

Na rust liet Matla weer een enorme kans liggen. Mariën scoorde wel voor België: ze denderde de Nederlandse cirkel in en verschalkte Veenendaal: 1-0.

Oranje keek dus tegen een achterstand aan, tot Yibbi Jansen de negende strafcorner benutte. In het laatste kwart herhaalde ze het kunstje: 2-1. Door belangrijke reddingen van Veenendaal trok Oranje de overwinning over de streep.

Zowel de mannen als de vrouwen kunnen zich nu voorbereiden op het EK hockey in het Duitse Mönchengladbach, dat op 18 augustus begint.