NOS Voetbal

Voormalig talent Ünüvar blikvanger bij Twente: 'Had op meer kansen bij Ajax gehoopt'

  • Thierry Boon

    redacteur NOS Sport

  • Thierry Boon

    redacteur NOS Sport

"Als Gijs Smal bij Ajax had gespeeld, had hij al in Oranje gezeten." En: "Die Justin Bijlow, ik ben er niet kapot van. Lars Unnerstall is beter." Of: "Ik heb beter voetbal van Twente in de Grolsch Veste gezien dan van het Nederlands elftal tijdens de finaleronde Nations League."

Wie zich maandagmiddag in Hengelo tussen de massaal aanwezige supporters wurmt, krijgt ongevraagd de ene voetbalinhoudelijke discussie na de andere mee. FC Twente is na een korte zomerstop weer begonnen. En dat merk je.

Maar tijdens het recenseren van de damestoiletten op de eerste ring van het stadion ("doet soms niet onder voor de mannen") of de toekomst van streekgenoot Wout Weghorst ("we kunnen nog wel een goede spits gebruiken"), wordt in het complex achter het Fanny Blankers-Koen Stadion al genoten van de meeste besproken nieuwe aanwinst: Naci Ünüvar.

'Twente past bij mij', concluderen Oosting en Ünüvar na de eerste training

Het mooiste balletje van de eerste training komt van zijn voet. Buitenkant voet om precies te zijn. Met rechts, vol gevoel, naar Michel Vlap. Met een effect waar menig biljarter jaloers op zal zijn.

Joseph Oosting geniet. Niet alleen van Ünüvars traptechniek. Met een grote lach leidt de nieuwe coach zijn eerste training. "Ik stond te trappelen", geeft hij anderhalf uur later dan ook toe. "Als je ook ziet hoeveel fans hier zijn. De club leeft enorm hier."

Oosting komt zelf uit Emmen, maar voelt zich "een uurtje naar onderen" al direct thuis. "Ik ben een sociale trainer. Dit is de regio van noaberschap, daar pas ik heel erg bij. Dus dat voelt goed."

Robin Pröpper is populair bij de Tukkers

Het is het post-Ron Jans-tijdperk in Twente. Drie fantastische jaren met mooi voetbal en uitstekende resultaten, waaronder het behalen van Europees voetbal. Noem het een lastig instapmoment voor Oosting, die met het bescheiden RKC afgelopen jaar het linker rijtje haalde.

"Pff, daar denk ik helemaal niet over na, joh. Ik denk aan het hier en nu: hoe kunnen we het beste uit Twente halen? Ik heb een tijdje geleden een aantal uur met Ron gezeten. We hebben goed contact", vertelt Oosting.

"De belangrijkste tip die ik van Ron kreeg, was dat ik mezelf moest blijven. En dat ik moet proberen om de lijn die hij heeft ingezet bij Twente door te trekken. Nou, dat ga ik zeker doen."

De nieuwe trainer van FC Twente: Joseph Oosting

Ook Oosting hoopt het Twentse publiek te vermaken. Daarvoor kan hij aan huurling Ünüvar nog weleens een goede hebben. De pas 20 jaar geworden aanvaller wordt al jaren genoemd als een van de grootste talenten die er bij Ajax rondloopt.

Zachte voeten Ünüvar

Op het trainingsveld in Hengelo, met kersvers technisch directeur Arnold Bruggink in de dug-out, valt Ünüvar op tijdens het partijspel. Hij neemt de hardste ballen ogenschijnlijk simpel aan, waardoor het lijkt alsof hij over zachte voeten beschikt.

En hij durft zijn man op te zoeken. Juist dat verwacht Oosting ook van hem. "Naci is een creatieve speler, is sterk in de één-tegen-één. Ik verwacht dat hij onze tegenstanders pijn kan doen met zijn acties."

Een bekeken pass van Naci Ünüvar met de buitenkant van zijn voet

Dat verwacht Ünüvar zelf eigenlijk ook. "Als kind heb ik altijd naar de eredivisie gekeken. Dit is een mooi podium om mezelf te laten zien, ook nog eens bij een mooie club. Twente heeft de afgelopen jaren aanvallend voetbal gespeeld. Dat past perfect bij mij."

Want hoe vaak zijn naam als 'megatalent' ook viel op de Amsterdamse Toekomst, minuten in de eredivisie leverde het hem niet op. Drie keer mocht hij bij het eerste invallen, drie keer in de KNVB-beker.

Jongst scorende Ajax-debutant

Zijn debuut, in januari 2020 tegen de amateurs van Spakenburg, was onvergetelijk. De fans in de uitverkochte Johan Cruijff Arena scandeerden zijn naam al bij de warming-up. Een kwartier voor tijd viel hij in.

In de 86ste minuut werd hij in het zestienmetergebied neergelegd: strafschop. Waar normaal gesproken sluwe vos Klaas-Jan Huntelaar al klaarstond, gunde hij de bal aan de zestienjarige Ünüvar, die de jongst scorende Ajax-debutant ooit werd.

Naci Ünüvar in januari 2020 na zijn goal namens Ajax tegen Spakenburg

Maar de hoge verwachtingen kon hij in Amsterdam niet waarmaken. Afgelopen seizoen werd Ünüvar verhuurd aan Trabzonspor, waar het niet lukte om een basisplaats te veroveren. In Turkije woonde hij voor het eerst op zichzelf. Een leerjaar, zo noemt hij het.

"Je bent een jonge jongen, je traint goed, maar speelt minder. Daar moet je mee leren omgaan. Ik heb mijn koppie niet laten hangen, maar ben voor mezelf extra gaan trainen. Dus ik heb het goed opgepakt."

Geen Matthijs de Ligt

Zo'n 3,5 jaar na zijn vlammende Ajax-debuut hoopt Ünüvar nu ook zijn eredivisiedebuut te maken. Als huurling bij FC Twente dus. "Tsja. Sommigen zijn er op hun zestiende al klaar voor, zoals Matthijs de Ligt, anderen pas wat later. Dit is mijn traject."

"Ik had gehoopt op meer kansen in het eerste van Ajax. Ik heb heel goed gespeeld bij Jong Ajax, waar ik mooie cijfers (16 goals en 12 assists in het seizoen 21/22, red.) heb laten zien, maar het mocht niet zo zijn."

Dat moet dan maar bij FC Twente gebeuren: "Ik wil hier een vaste basisspeler worden, het team helpen met goals en assists en de fans in het stadion laten genieten", zegt hij vol bravoure.

En die mooie pass op Vlap? "Lekker", grijnst Ünüvar. "Dit is wat ik wilde."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl