Gerard Nijkamp, technisch directeur van Sparta
NOS Voetbal

Na het succesjaar van Sparta is het ineens muisstil, maar: 'Komen verrassingen aan'

Het is verdacht stil op Het Kasteel. Als enige eredivisieclub heeft Sparta nog geen nieuwe trainer voor het aankomende seizoen. En maandag begint de voorbereiding al.

"Er komen binnenkort wat verrassingen aan", belooft technisch directeur Gerard Nijkamp. "Niet alleen met iemand voor de groep, maar ook voor op het veld."

Na het plotselinge vertrek van trainer Maurice Steijn naar Ajax beloofde Nijkamp dat er op 3 juli een ander gezicht voor de groep zou staan. Die garantie is er natuurlijk sowieso, omdat de assistenten Jeroen Rijsdijk en Nourdin Boukhari wel in Rotterdam blijven.

Jeroen Rijsdijk, Maurice Steijn en Nourdin Boukhari afgelopen seizoen op het trainingsveld

Maar hij doelde natuurlijk op een permanente vervanger van Steijn. Ron Jans werd genoemd, maar die wilde er even tussenuit. En Fred Rutten gaf aan liever in het buitenland aan de slag te gaan.

Eén kandidaat

Nijkamp verwacht echter nog steeds dat hij zijn woorden kan waarmaken, met dus maandag al een écht nieuw gezicht voor de groep. "We zijn op dit moment druk in gesprek. Met één kandidaat."

Toch is het voor de buitenwacht ook wel een vreemde situatie dat het Sparta na zijn succesvolste seizoen van deze eeuw maar niet lukte om een opvolger van Steijn aan te stellen. En na de drukke transferzomer van vorig jaar is het nu ook relatief stil op het gebied van spelers.

Huurling Shurandy Sambo keerde terug naar PSV, een van de revelaties van de succesploeg van het afgelopen jaar. Daartegenover stond de komst van enkele transfervrije jongens, waarvan Django Warmerdam (FC Utrecht) en Pelle Clement (RKC Waalwijk) de meest aansprekende namen zijn.

Django Warmerdam

Maar die rust, die bevalt Nijkamp wel. "Je zou bijna denken dat er goed beleid wordt gevoerd", zegt hij met een knipoog.

En Sparta slaat heus niet op hol na die knappe zesde plaats van vorig seizoen, garandeert Nijkamp. "In de basis willen we ons gewoon handhaven op het hoogste niveau. Daarvanuit kijken we wat er verder mogelijk is, want natuurlijk hebben we ambities om zo hoog mogelijk te eindigen."

Afbreukrisico

Vanuit de achterban zullen de verwachtingen uiteraard hoger zijn, waardoor wellicht afbreukrisico dreigt voor de nieuwe trainer. "Maar iemand die met angst tegen deze klus opkijkt, die hoeven we niet."

Het Sparta-gevoel binnen en rond de selectie blijft ondanks het vertrek van Steijn sterk, constateert Nijkamp tot zijn genoegen. En er zijn mogelijkheden om nog wat stappen te maken, zowel sportief als financieel.

Sparta verhuist naar een modern trainingscentrum, met de beste faciliteiten. En door de goede prestaties heeft de selectie meer marktwaarde gekregen.

Sparta-speler Vito van Crooij in gesprek met trainer Maurice Steijn afgelopen seizoen

"Er zal vast nog wel wat interesse in spelers komen, maar we zijn niet genoodzaakt te verkopen", aldus Nijkamp, die door de winterse verkoop van Sven Mijnans aan AZ zelfs nog wat geld achter de hand heeft om te investeren. Maar Nijkamp gaat geen gekke dingen doen.

Strootman zingt rond

En zeker geen gekke dingen zeggen. Over Kevin Strootman bijvoorbeeld, een naam die al weken rondzingt op Het Kasteel.

De 46-voudig international van Oranje is op een leeftijd beland (33) dat hij ook over een leven na het voetbal gaat denken. Hij sprak al eens oriënterend met Nijkamp over een terugkeer bij de club waar hij opgroeide en doorbrak als prof.

Die stilte, in de laatste dagen voordat de bal weer gaat rollen, die bevalt Nijkamp best.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl