Boerenprotest in Den Haag, Van der Plas zegt toespraak af
Op het Malieveld in Den Haag hebben een paar honderd demonstranten zich verzameld voor het boerenprotest van Actiegroep Farmers Defence Force. De FDF heeft boeren opgeroepen om te demonstreren tegen het kabinet na het mislukken van het landbouwakkoord.
In eerste instantie wilden de demonstranten voor het tijdelijke Kamergebouw demonstreren omdat daar een debat over het mislukte landbouwoverleg aan de gang is. De FDF hield rekening met een opkomst van 10.000 mensen en had dit ook aangegeven bij de gemeente, waarop werd besloten het protest te verplaatsen naar het Malieveld.
Opkomst
Van die 10.000 mensen lijkt vooralsnog geen sprake; zowel de politie als de gemeente houdt het nu op een paar honderd mensen. Ook de actiegroep Nederland in Verzet heeft zich aangesloten bij het protest.
Al sinds vanochtend vroeg is in Den Haag wel een noodbevel van kracht en de politie heeft twee mensen aangehouden die zich niet aan het bevel hielden.
De aanloop naar het protest verliep rustig, drie tractoren die in de stad werden gesignaleerd zijn door de politie naar een parkeerplaats geleid. Op de A28 haalde de politie verschillende tractoren van de weg en kregen de bestuurders een bekeuring.
Een paar honderd demonstranten verzamelden zich vanmiddag op het Malieveld
FDF heeft de achterban opgeroepen om naar Den Haag te komen vanwege het debat in de Tweede Kamer over het mislukken van het landbouwoverleg. Dat is vanochtend begonnen en zal tot vanavond duren. De politie staat paraat met shovels en betonblokken.
Van der Plas komt niet
Op de protestplanning van FDF stond onder meer een toespraak van BBB-leider Caroline van der Plas, maar halverwege de dag liet zij weten niet naar het Malieveld te komen vanwege bedreigingen aan het adres van CDA'ers.
Gisteravond ontstond er ophef over een bericht op sociale media waarin nummers van CDA-Kamerleden werden gedeeld om zo de druk op die partij op te voeren. Politici reageerden verbolgen op het bericht.
Voorman van de FDF Mark van den Oever, wiens foto bij het bericht stond, liet weten niet verantwoordelijk te zijn voor het bericht, maar zei tegelijkertijd er ook niet rouwig om te zijn dat de politici werden platgebeld. "Ze mogen ze prima bellen, daar zijn telefoons voor", zei hij.
Van der Plas liet vanochtend bij Goedemorgen Nederland al doorschemeren te twijfelen. "Ik wil dat FDF hier afstand van neemt en de mensen veroordeelt die op deze manier nummers doorsturen en intimideren", zei de BBB-leider.
Volgens de Boer Burgerbeweging heeft de FDF "niet specifiek afstand genomen" en dus heeft Van der Plas besloten niet te komen spreken bij het protest.
LTO en Agractie doen niet mee
Hoe hoog de opkomst vanmiddag zal zijn is niet duidelijk, maar dat het geen herhaling wordt van het massale protest in Stroe vorig jaar is inmiddels wel duidelijk.
Voorzitter Wim Brouwer van LTO Noord Gelderse Vallei organiseerde vorig jaar mede het protest in Stroe, maar heeft al aangekondigd vandaag niet te zullen aansluiten. "Ik begrijp de onvrede, maar vandaag is niet het moment. Je merkt ook wel dat het minder gedragen wordt dan in het verleden", zegt hij. "Wat ga je daar vandaag doen? Wat is het doel?", vraagt hij zich af.
Ook Agractie heeft laten weten niet mee te doen aan het protest in Den Haag, omdat de gesprekken met het kabinet nog lopen.