Politie en EOD in Oss
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS NieuwsAangepast

Invallen in onderzoek naar plofkraken, seniorenflat in Den Bosch ontruimd

De politie heeft vanochtend op 25 plekken in Nederland invallen gedaan in verband met een groot onderzoek naar plofkraken in Duitsland. Onder meer een garagebox in Den Bosch en een woonwagenkamp in Oss werden doorzocht. Op die twee plekken werden explosieven gevonden die kunnen worden gebruikt bij plofkraken.

In Den Bosch zijn vanochtend drie woonlagen van een flat ontruimd, omdat er in de kelder van het complex explosieven werden gevonden. Volgens Omroep Brabant wonen er vooral senioren in de flat. De gemeente vangt de ouderen op in een verpleeghuis in de buurt.

De Bossche flat is ontruimd

Het is niet duidelijk om wat voor explosieven het gaat en hoeveelheid het er precies zijn. De politie spreekt alleen over "een grote hoeveelheid". De Explosieven Opruimingsdienst (EOD) doet onderzoek. Ook hulpdiensten zijn bij het pand aanwezig. De omgeving van de flat is afgezet.

Politie en EOD zijn ook in het woonwagenkamp in Oss. Het is nog onduidelijk hoeveel explosieven daar gevonden zijn. De politie komt later vandaag met de resultaten van het onderzoek.

Nederlanders de grens over

De Duitse politie vermoedt dat een groep uit de regio Den Bosch verantwoordelijk is voor zeker tien plofkraken over de grens. Daarom wordt samengewerkt met de politie in Nederland. Er is vandaag in ieder geval een persoon aangehouden, zegt een woordvoerder van de eenheid Oost-Brabant.

Veel plofkraken die in Duitsland worden gepleegd, zijn het werk van Nederlanders. In mei bleek dat er dit jaar al ruim 60 Nederlanders zijn opgepakt voor plofkraken in Duitsland. De helft van deze verdachten komt uit Utrecht.

Daders gaan de grens over omdat veel geldautomaten in Nederland zijn weggehaald en er meer veiligheidsmaatregelen zijn genomen om plofkraken te voorkomen. In Duitsland wordt nog veel gebruik gemaakt van contant geld en pinautomaten zijn daarom op veel plekken te vinden.

Vlakbij de flat die vandaag deels werd ontruimd, werden in 2020 ook al explosieven gevonden. Een vrouw uit Den Bosch knutselde de bommen in elkaar voor een bende plofkrakers die actief was in Duitsland.

Advertentie via Ster.nl