India Sardjoe met haar gouden medaille
NOS Sport

Olympisch ticket is binnen, nu duikt B-Girl India 'echte breakingcultuur' in

Even geen wedstrijden meer voor India Sardjoe, maar lekker vrijuit dansen. Gisteren plaatste de breakdanseres zich voor de Olympische Spelen in Parijs, waar haar sport voor het eerst op het programma staat.

"Ik ben heel erg opgelucht, want ik heb hier heel lang naartoe geleefd", vertelt Sardjoe vanuit Polen, waar ze goud won op de Europese Spelen. "Mijn doel is behaald, er is een last van mijn schouders gevallen."

De 17-jarige Haagse was al wereld- en Europees kampioen en met haar zege op de Europese Spelen is ze nu verzekerd van deelname aan de Spelen in Parijs, als tweede breakdanser ter wereld en als een van de eerste Nederlandse atleten.

B-Girl India

In het breakdansen, vaak kortweg 'breaking' genoemd, nemen twee mannen of vrouwen (B-Boys of B-Girls) het tegen elkaar op in een battle. Een jury beoordeelt de dansmoves en bepaalt de winnaar. Het IOC besloot de sport aan de Olympische Spelen toe te voegen in de hoop een jonger publiek aan te trekken.

'B-Girl India', zoals de dansnaam van Sardjoe luidt, won de finale in Polen overtuigend met 25-2 van de Oekraïense Anna Ponomarenko. Nu neemt ze voorlopig even afstand van het wedstrijddansen.

"Ik hoef geen kwalificatiewedstrijden meer te doen voor Parijs. Ik kan nu kiezen welke battles ik wel en niet wil doen en kies voor de culturele events", zegt ze.

'Superblij en opgelucht': Sardjoe op nieuwe olympische sport breaking naar Parijs

"Dan kan ik iets vrijer dansen, zonder jurysysteem", gaat Sardjoe verder. "En kan ik echt genieten van de breakingcultuur. Even geen sportevents, maar jams waar de cultuur het belangrijkst is. Zoals vroeger samen dansen en genieten, in plaats van alleen presteren."

The Bronx

Het wedstrijdelement is relatief nieuw in breaking, vanwege de toetreding tot de Olympische Spelen. Hoe anders was dat in de ruige jaren 70 in de New Yorkse wijk the Bronx, waar het breakdansen zijn oorsprong vond.

Daar verlangt Sardjoe nu ook even naar. "Met mijn crew de Hustle Kidz gaan we een paar groepsbattles doen, binnenkort gaan we naar Zuid-Korea. Dat is ook leuk om te doen, in plaats van alleen maar één tegen één te dansen."

Breaking kwam al snel vanuit New York overgewaaid naar Nederland, dat tot de wereldtop behoort in de nieuwe tak van sport. "We hebben onze eigen draai eraan gegeven en hebben het door geëvalueerd."

"Individueel zijn we in Nederland heel goed", vindt Sardjoe. "We pushen elkaar echt om beter te worden en hebben goede battles. We supporten elkaar heel goed in Nederland, daardoor heeft iedereen de juiste motivatie."

Olympisch goud

Sardjoe begon op 7-jarige leeftijd al en leerde jong de moeilijkste moves. De Olympische Spelen moeten haar hoogtepunt worden.

"Ik ga keihard trainen om goud te winnen in Parijs. Want dat is mijn doel, ik ga natuurlijk niet naar de Spelen om brons te halen. Al is er veel concurrentie. Japan en de Verenigde Staten hebben ook veel goede B-Girls."

"Mijn sterke punt is dat ik heel allround ben, ik heb het hele pakket. En dat is iets waar de jury altijd op let", blikt ze vast vooruit op haar kansen op olympisch goud.

Maar eerst nog even genieten van de groepsbattles met de Hustle Kidz.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl