Nimir Abdelaziz haalt uit
NOS Sport

Abdelaziz droomt van Spelen: 'Eerste keer dat we echt denken: we kunnen erheen'

Je hoort 'm niet klagen, maar: "Er is eigenlijk geen ochtend dat je wakker wordt en je je goed voelt. Zware benen en altijd wel ergens pijn. Maar daar zijn we aan gewend. Ik zou raar opkijken als ik morgen wakker word en niks voel."

Topvolleybal vraagt veel van het lichaam, weet Nimir Abdelaziz. De 31-jarige sterspeler met zijn verwoestende smash heeft er met het Nederlands team net een week Nations League in eigen land op zitten. De laatste van vier duels in Rotterdam, tegen Servië, kon de hoofdaanvaller, die tot zes jaar geleden overigens nog als spelverdeler te boek stond, echter niet afmaken.

"Ik voelde tegen Iran al wat aan mijn knie en dat kwam zondag weer een beetje terug. Het was een iets andere pijn dan ik normaal voel. De dokter en de fysio zeiden: laten we niet te veel riskeren, want we hebben nog een heel lange zomer. Dus ik ging er in de derde set uit. Maar ik ga ervanuit dat ik de eerste wedstrijd volgende week op de Filipijnen weer ga spelen, hoor."

Na twintig jaar weer naar de Spelen?

Nederland speelt vanaf woensdag voor de Nations League nog tegen achtereenvolgens Canada, Brazilië, Japan en ter afsluiting Slovenië. Met constant de Olympische Spelen van volgend jaar in het achterhoofd. Het is niet ondenkbaar dat de 'Lange Mannen' daar na twintig jaar weer eens acte de présence kunnen geven.

"Als we nu de tijd stop zetten, zijn we gekwalificeerd", rekent Abdelaziz zich rijk in Langs de Lijn En Omstreken. Hij weet wel beter: de weg naar Parijs is nog lang. Maar niet onbegaanbaar. Frankrijk is als gastheer al geplaatst, bij het olympisch kwalificatietoernooi in oktober in China zijn zes olympische tickets te verdienen en vervolgens komen de beste vijf niet-geplaatste landen op de wereldranglijst in beeld.

Een positie in de mondiale top-12 lijkt derhalve voldoende.

Abdelaziz: "We staan nu tiende, maar elke wedstrijd telt voor de ranking. Als we nu vier keer verliezen, zakken we misschien wel naar de veertiende plek. Maar bij het OKT hebben we ook kans. In onze poule van acht, waarvan de beste twee naar de Spelen gaan, is Polen absoluut de favoriet. Van andere sterke landen, zoals Argentinië en Bulgarije, hebben we de laatste jaren gewonnen."

De Spelen moeten de kroon op zijn volleybalcarrière worden. "Met het Nederlands team zeker", aldus de man die in clubverband twee Champions League-finales verloor. "Ik heb al heel wat EK's en WK's gespeeld, maar de Spelen nog nooit en dat is natuurlijk hét toernooi, hè. Dat wil je gewoon meemaken."

"Ik zit nu twaalf jaar bij het Nederlands team en het is de eerste keer dat we echt serieus denken: we kunnen erheen. Dat maakt het leuk. Tuurlijk komt er nu misschien wat meer stress en druk bij kijken, omdat je weet dat elke wedstrijd belangrijk is. Maar uiteindelijk is het juist leuk om te spelen met een echt doel. Dat maakt het voor mij mooier."

Het blijft maar doorgaan

Na het afronden van het seizoen met zijn Turkse club Halfbank Ankara had Abdelaziz precies vijf dagen vrij voordat de voorbereiding met Oranje op de Nations League begon. Nederland heeft inmiddels acht wedstrijden gespeeld en krijgt er nu nog eens vier voor de kiezen.

"Als alles goed gaat en we de Final Eight halen, hebben we daarna acht, negen dagen vrij", geeft Abdelaziz een inkijkje in zijn agenda. "En dan beginnen we met de voorbereiding op het EK. Daarna volgt het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in China. En zoals het er nu naar uitziet, vlieg ik vanuit China direct naar Turkije om het seizoen bij mijn club te beginnen."

Nimir Abdelaziz (14) laat zich blokkerend gelden

De vraag rijst of zo'n intensief wedstrijdschema wel is vol te houden. De zoon van een Tsjaadse vader en Nederlandse moeder ziet vooralsnog geen probleem. "Op dit moment valt het nog mee, maar inmiddels is er besloten dat het WK niet meer elke vier jaar wordt gespeeld, maar elke twee jaar. Dat betekent dat je elk jaar een VNL, WK of EK hebt. Het blijft maar doorgaan."

Met dank aan Volleyball World, dat sinds enkele jaren de hele organisatie op zich genomen heeft. "Daar denken ze vooral aan waar kunnen we volleybal verkopen, waar kijken de meeste mensen naar, hoeveel abonnementen op onze website kunnen we verkopen?"

"Daarom spelen we ook op de Filipijnen. Dat land heeft geen nationaal team, maar wij zitten achttien uur in het vliegtuig omdat de Filipijnen veel geld betalen om het toernooi te hebben."

Compliment

Abdelaziz, die ook op het internationale volleybalpodium veel aanzien geniet, hoopt de komende week de kar weer te kunnen trekken. Hij geniet van de centrale rol die hij bij Oranje heeft. "Ja, ik vind het leuk. Ik zie het ook als een compliment, want dat betekent dat je wat goed doet", stelt de Hagenaar met veel gevoel voor understatement.

Aan op hem gerichte spotlights heeft de makkelijk scorende en met een loeiharde service gezegende volleyballer - "mijn schouder is eigenlijk het enige waar ik nooit last van heb, even afkloppen" - echter een broertje dood.

"Als je tennis speelt, is het leuk, maar ik volleybal en dat doe je met een team. In een team heb je altijd iemand die meer punten of doelpunten maakt dan de anderen. Dat is logisch. Maar ik heb liever dat het over het team gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl