FIVB
NOS Sport

Abdelaziz bescheiden superster van de volleyballers: 'Zonder elkaar zijn we allemaal niks'

Nimir Abdelaziz is al jarenlang de vedette van het Nederlands volleybalteam en stond met zijn vorige club Trentino al eens in de Champions League-finale. Toch heeft hij in Nederland de status van superster nog niet bereikt. "Als ik een hele dag door Rotterdam loop, zegt niemand: hé, dat is Nimir."

Volgens bondscoach Roberto Piazza behoort de 30-jarige diagonaalspeler tot de toptwee van de wereld en hij laat meer dan eens de naam Cristiano Ronaldo vallen als hem wordt gevraagd naar de kwaliteiten van Abdelaziz. Toch vindt Piazza dat die twee niet voor honderd procent met elkaar te vergelijken zijn.

"Het grote verschil is de sport", legt de Italiaan uit. "In volleybal kan een individu niet veel doen. De anderen moeten de bal wel bij je brengen, je kan het niet alleen."

Als we elk jaar stapjes maken, wie weet komt er dan een moment waarop we wel voor de medailles gaan.

Nimir Abdelaziz

Abdelaziz beaamt dat. "Ik kan niet de bal pakken bij de keeper, heel het veld oversteken en een goal maken. Dat kan niet bij volleybal. Iedereen raakt de bal en je mag zelf ook maar één keer per rally de bal aanraken."

"Ik sla er veel punten in, maar het blijft volleybal", gaat hij verder. "En volleybal is een teamsport, waar het team echt heel belangrijk is. Het is logisch dat er over sommige jongens meer wordt gepraat dan over anderen, maar zonder elkaar zijn we allemaal niks. Dus dat we nu stappen aan het maken zijn, is niet omdat ik zoveel punten maak, maar omdat het hele team stappen aan het maken is."

Progressie in resultaten

Ook dit jaar zit er weer progressie in de prestaties van de volleybalmannen. Oranje mocht voor de tweede keer deelnemen aan de Nations League en bereikte voor het eerst het finaleweekend, waar het in de kwartfinales uitgeschakeld werd door Italië. Het Nederlands team begint zaterdag aan het WK, dat van 26 augustus tot en met 11 september plaatsvindt in Polen en Slovenië.

FIVB
Nimir Abdelaziz in actie tijdens de Nations League

"Vanaf m'n zeventiende, toen ik ben begonnen bij het Nederlands team, tot nu is er wel een wereld van verschil", kijkt Abdelaziz terug. "Toen telden we eigenlijk helemaal niet mee en nu worden we steeds meer gerespecteerd. En dat laten we ook gewoon zien met de resultaten die we halen."

"We gaan nog niet naar de toernooien met het idee mee te strijden om de medailles", erkent de 2.01 meter lange volleyballer. "Maar dat gaat natuurlijk ook niet van de een op de andere dag. Als we elk jaar stapjes maken, wie weet komt er dan een moment waarop we wel voor de medailles gaan."

Olympische Spelen

Het doel van de huidige Oranje-generatie en de bondscoach is in elk geval duidelijk: de Olympische Spelen van 2024 in Parijs halen. Abdelaziz is optimistisch over het slagen van dat doel. "We hebben daar best kans op. De kwalificatie voor de Spelen is veranderd", doelt hij op de grotere rol van de wereldranglijst in het kwalificatietraject.

Speelschema Oranje

Nederland - Egypte 27 augustus 14.00 uur
Argentinië - Nederland 29 augustus 14.00 uur
Iran - Nederland 31 augustus 17.30 uur

Op die wereldranglijst staat Nederland nu dertiende. "Dit WK hopen we zoveel mogelijk punten halen voor de ranking om daarop te stijgen met het oog op Parijs", legt Abdelaziz uit.

De diagonaalspeler hoopt dan ook met Oranje de groepsfase door te maken. "Dat is een hele lastige opgave, maar dat is wel wat we willen. Argentinië en Iran zijn twee goede landen", analyseert Abdelaziz twee van de drie tegenstanders van Nederland in de poule. "Iran staat boven ons op de wereldranglijst en Argentinië is de nummer drie van de Spelen."

Persoonlijke toekomst

Voor hem persoonlijk zou het weleens zijn laatste wereldkampioenschap kunnen worden. "Als we de Spelen halen, zou het mooi zijn om daar te stoppen. En als dat niet lukt, is de kans aanwezig dat ik ga bedanken voor het Nederlands team. Maar ik heb er nog niet echt over nagedacht, ben er nu niet mee bezig."

"Ik ga de komende twee jaar alles voor het Nederlands team geven om de droom om naar de Spelen te gaan voor elkaar te krijgen", besluit Abdelaziz.

Vollyeballer Abdelaziz wil via WK doorstomen naar einddoel Olympische Spelen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl