NOS Nieuws

Gemodder met natuurherstelwet gaat door, steun Europees Parlement onzeker

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

  • Aïda Brands

    redacteur Brussel

Het is de milieucommissie van het Europees Parlement niet gelukt om een compromis te bereiken over de natuurherstelwet van Eurocommissaris Frans Timmermans. Dat betekent dat in het Europees Parlement alles weer open ligt. Over twee weken stemt het voltallige parlement over de wet.

Twee weken geleden werd er in de milieucommissie ook al gestemd over de natuurherstelwet. Er was veel kritiek, maar er bleek geen meerderheid te zijn die de wet wilde verwerpen. Om het draagvlak te vergroten werd geprobeerd een compromis te bereiken over aanpassing van de wet. Daarvoor werden 2500 amendementen ingediend. De stemming daarover duurde zo lang dat die vandaag moest worden afgemaakt, maar nog altijd zijn de Europarlementariërs compleet verdeeld.

De natuurherstelwet is de afgelopen weken een politiek hangijzer geworden. Volgens de Europese christendemocraten is de wet onwerkbaar. Ze waarschuwen voor grote gevolgen voor de boeren. Volgens de linkse partijen is dit onzin en zou de EVP, de fractie van de christendemocraten, enkel tegen zijn als campagnestrategie voor de Europese verkiezingen van volgend jaar.

Meer biodiversiteit

Doel van de wet is om de biodiversiteit in Europa flink te verbeteren. Volgens de Europese Commissie verkeert 81 procent van de Europese natuur in slechte staat.

De milieuministers van de 27 EU-landen wisten vorige week al wel een akkoord te sluiten over de natuurherstelwet. Dat werd een afgezwakte versie van het oorspronkelijke voorstel. Daarin stond dat de landen zouden moeten 'verzekeren' dat delen van natuur niet verder achteruit mogen gaan, een resultaatverplichting. In het compromis van de milieuministers is van een resultaatverplichting geen sprake meer. Alleen nog van een inspanningsverplichting: je best doen dus.

Felle politieke discussie

CDA-Europarlementariër Esther de Lange, lid van de EVP-fractie, is tegen de natuurherstelwet en schat de kansen voor een meerderheid in juli anders in. "Dat ook Italië, Polen, Finland, Zweden, België en Oostenrijk in de raad niet met het voorstel konden instemmen, laat zien dat er nog veel zorgen leven. Het voorstel zit verkeerd in elkaar en dus moet de Europese Commissie wat ons betreft terug naar de tekentafel om deze zorgen weg te nemen."

Mohammed Chahim, Europarlementariër voor de PvdA, denkt wel dat er een goede kans is dat er in juli een meerderheid in het parlement voor de wet is, net als Bas Eickhout van GroenLinks, ondanks de "ongekend agressieve campagne" van de christendemocraten.

De discussie over de natuurherstelwet gaat ondertussen in alle hevigheid door. In de week van 10 juli volgt de laatste stemming in het parlement. Als de wet dan niet wordt afgewezen, moeten de 27 landen en het parlement samen onderhandelen over een eindvoorstel. Dat ligt er dan op zijn vroegst volgend voorjaar, vlak voor de Europese verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl