NOS Sport

Sprintrace TT Assen gewonnen door oppermachtige Bezzechi: 'Voel me geweldig'

Sprintrace TT Assen gewonnen door oppermachtige Bezzechi

De omstreden sprintrace in de MotoGP bij de TT in Assen is gewonnen door de oppermachtige Marco Bezzecchi. Daarmee heeft de Italiaan een dag voordat de hoofdrace wordt verreden, twaalf punten binnen in de strijd om het kampioenschap.

Bezzecchi rijdt uitstekend op het circuit in Drenthe. De Italiaan van Mooney VR46 Racing Team was in alle drie de trainingen het snelste. Zaterdagochtend reed hij ook al naar poleposition op zondag, nadat hij de snelste was in de kwalificatie.

Francesco Bagnaia werd tweede in de sprintrace en pakte negen punten. Fabio Quartararo eindigde als derde, omdat Brad Binder in een van de laatste bochten een tijdstraf kreeg wegens afsnijden van het circuit, en krijgt er zeven punten bij voor in het algemeen klassement.

Vreugde bij Marco Bezzecchi in Assen

Bagnaia, die vanaf de tweede positie vertrok, pakte vroeg de leiding in de race. Bezzecchi bleef nog wel in de buurt en ging Bagnaia met nog tien van dertien ronden te gaan voorbij. De twee zaten vanaf de eerste bocht dicht bij elkaar, maar nadat Bezzecchi erlangs was sloeg hij al gauw een gaatje van zo'n acht tienden.

De snelheid van Bezzecchi was zo hoog dat de achtervolgers hem langzaam maar zeker uit het oog verloren. Toch kon Bezzecchi, ook toen het gat naar bijna een seconde groeide, zich geen fout veroorloven. Maar de Italiaan bleef rustig en racete onbedreigd naar de zege.

"Ik voelde me geweldig op de motor", zei Bezzecchi na afloop. "Ik maakte een fout in de eerste bocht en verloor twee plekken. Maar ik ben heel blij dat ik terug kon komen."

Sprintraceformat

De MotoGP-organisatie is dit seizoen rigoureus overgestapt op het sprintformat. Anders dan in de Formule 1, waar de verkorte wedstrijd voorzichtig wordt geïntroduceerd bij een beperkt aantal grands prix, geldt de nieuwe opzet in de MotoGP voor elk raceweekend.

En dat leidde tot discussie. Critici vreesden dat het voor extra druk op de rijders zou zorgen, met meer ongelukken en blessures tot gevolg. De hoofdrace is altijd op zondag, de sprintrace op zaterdag en als gevolg daarvan moeten er op vrijdag tegenwoordig al kwalificatieronden gereden worden in plaats van trainingen. De organisator van het wereldkampioenschap hoopt dat met extra spektakel meer bezoekers naar de circuits trekken op zaterdag.

De sprintrace, waarvoor de een staat te springen en de ander liever even wegkijkt, verliep zaterdag zonder grote incidenten. De uitslag van de sprintrace heeft geen invloed op de reguliere race van zondag. De startopstelling in de sprintrace en de hoofdrace is dezelfde. In de Moto2- en Moto3-klasse is geen sprintrace.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl