In samenwerking met
L1mburg
NOS NieuwsAangepast

Man klimt in kerktoren Meerssen en laat 's nachts urenlang de klokken luiden

Een 33-jarige man is gisteravond in de toren van de basiliek in Meerssen geklommen en heeft daar twee uur lang de klokken laten luiden. Het duurde uren voordat de politie de man met hulp van een onderhandelaar naar beneden kon halen.

De basiliek staat vanwege de restauratie in de steigers. Vermoedelijk is de man rond middernacht via die steigers in de kerktoren geklommen, meldt 1Limburg.

De pastoor van de basiliek hoorde aan het geluid van de kerkklokken dat er iets niet klopte. "Ik hoorde ineens de klokken tegen 23.50 uur luiden, op een onregelmatige wijze. Toen dacht ik: 'Dat moet ik even gaan controleren'", vertelt pastoor Theo van Galen aan de regionale omroep.

Geen controle over het klokkenspel

Samen met de koster ging hij bij het gebouw poolshoogte nemen. Ze ontdekten al snel dat ze geen controle over het klokkenspel hadden. "Toen ik in de sacristie was en met het paneel de klokken probeerde te bedienen, kon ik merken dat ik helemaal niets kon veranderen aan het gedoe", vertelt de pastoor. "We vonden allebei niks."

Gasten van het café tegenover de kerk konden de pastoor en de koster enkele minuten later vertellen dat er iemand in de klokkentoren zat. "Wij wisten toen dat de klokken niet door het mechanisme gewengeld werden, maar gewoon door handmatige bediening", verduidelijkt de pastoor. "Gewoon door daarboven tegen de klokken aan te duwen."

Ook de politie werd ingeschakeld en die vroeg de man om rustig te blijven zitten. "Nadat hij de lol van het klokluiden eenmaal gehad had, wilde hij wel naar beneden. Zeker toen hij betrapt was. Maar hij kreeg de schrik behoorlijk te pakken, dus hij kwam er niet meer uit", zegt Van Galen.

Agenten in de toren

Agenten zetten de omgeving bij de basiliek af. Vervolgens werden een speciaal politieteam en een onderhandelaar ingezet om de man naar beneden te halen. Rond 03.45 uur lukte het de politie hem veilig naar beneden te krijgen.

"De politie had mensen meegebracht die hem aan de praat konden houden, heel deskundig, heel goed", vertelt de pastoor verder. Bovendien kwam er een arrestatieteam om de man uit de toren te halen. "Ze zijn met z'n zevenen de toren ingeklommen met touwen om hem te gaan redden." Hij is aangehouden en heeft op het politiebureau overnacht. Wat hem bezielde, is niet duidelijk.

Niet geschrokken

Hoe de man bovenin de kerktoren van de basiliek is gekomen, is de pastoor een raadsel. "Je kunt daar niet als een kat tegen die muur naar boven klimmen", stelt hij. Vanwege een renovatie staat de kerk echter in de steigers. "Maar die zijn niet gemaakt om naar boven te kunnen klimmen. En toch is het gelukt."

De pastoor zelf was niet geschrokken van het incident. "Nee, het is alleen vervelend. Door het klokkengeluid konden mensen wakker worden gemaakt." Maar zijn ongerustheid bleek onnodig. "Wonderlijk genoeg kwamen er weinig mensen op de been om te kijken wat er aan de hand was."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl