In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Man uit Hoogeveen koopt kerken, voor het geval dat geloof weer opleeft

Het aantal kerkgangers in Nederland neemt steeds verder af, maar de 75-jarige zakenman Wim Annen uit het Drentse Hoogeveen hoopt dat het tij keert in de toekomst. Daarom koopt hij kerken in Nederland, want als mensen weer gebruik willen maken van de gebouwen moeten ze wel beschikbaar zijn, vindt hij.

"Dat ze verdwijnen in Nederland vind ik een groot probleem", vertelt Annen bij RTV Drenthe. "We zien nu dat er minder kerkgangers zijn, maar ik denk oprecht dat dat over dertig of veertig jaar weer toeneemt."

'Een restaurant in de kerk, ik moet er niet aan denken'

De ondernemer heeft zijn hele werkende leven in het vastgoed gewerkt. "Ik moet er niet aan denken dat een mooie kerk wordt omgedoopt tot woningcomplex of restaurant", zegt hij. Alle kerken die hij koopt krijgen daarom ook een sociaal-maatschappelijke invulling.

"Voorwaarde is dat er bijeenkomsten kunnen worden gehouden, maar ook rouw- en trouwdiensten. Daar zijn de gebouwen in eerste instantie ook voor bedoeld", zegt de Hoogevener. "Ook zijn de locaties geschikt voor toneelstukken. Het is mooi als de ruimte op meerdere manieren gebruikt kan worden."

Inmiddels heeft hij vier kerken in zijn bezit: de hervormde kerk in Pesse, de gereformeerde kerk in Zuidwolde, de Baptistenkerk in Doetinchem en de katholieke kerk in Meddo. "En ik heb er nog een flink aantal op het oog. Ik aas niet op een specifiek aantal. Mochten het er uiteindelijk dertig zijn, dan vind ik dat prima."

Advertentie via Ster.nl