NOS NieuwsAangepast

Jonge moslims hechten minder aan geloof dan ouders

Moslimjongeren hechten gemiddeld minder waarde aan het geloof dan hun ouders. Ook brengen ze de islamitische regels en gebruiken minder in de praktijk, blijkt uit een groot onderzoek van Utrechtse sociologen waarover Trouw schrijft. Een minderheid van de moslimjongeren is echter juist strenger in het geloof dan hun ouders.

Een derde van de meisjes van wie de moeder een hoofddoek draagt, doet dat zelf niet. Bijna een derde van de jongens gaat minder naar de moskee dan hun vader. Ook drinken moslimjongeren gemiddeld vaker alcohol dan hun ouders, vasten ze minder tijdens de ramadan en eten ze vaker varkensvlees, blijkt uit het onderzoek.

De onderzoekers volgen sinds 2010 5000 Nederlandse jongeren in hun ontwikkeling. Bij het begin van het onderzoek waren ze 14 en 15 jaar oud. Aan de groep zijn extra jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst toegevoegd, om een representatief beeld te krijgen van de islamitische jongeren.

Belangrijk

Hoewel de secularisatie op gang komt, hecht een groot deel van de moslimjongeren veel waarde aan religie. Voor driekwart van hen is geloof minstens zo belangrijk als voor hun ouders. "Alleen lijkt het steeds meer een privé-zaak voor de jongeren", legt onderzoeker Frank van Tubergen uit. "Ze vertellen ons dat ze nog steeds veel waarde hechten aan religie, maar uiten dit minder bij openbare gelegenheden door bijvoorbeeld geen hoofddoekje meer te dragen."

Moslimjongeren hechten minder aan strenge islamitische regels

Voor ruim een kwart is het geloof minder belangrijk, maar er is ook een groep moslimjongeren voor wie het geloof belangrijker is dan voor hun vader en moeder. Uit het onderzoek blijkt dat het gaat om 17 procent van de moslimjongeren. "Heel veel Nederlanders hebben niets met religie. Als Turkse en Marokkaanse jongeren in de klas in aanraking komen met niet-gelovige jongeren, dan krijgen ze daar wat van mee. We vermoeden dat ze daardoor zelf ook iets minder gelovig worden", zegt Van Tubergen.

In Engeland en Duitsland is tegelijkertijd ook zo'n onderzoek gedaan. Ook daar seculariseren moslimjongeren. Ze worden dus beïnvloed door het overwegend seculiere land waarin ze wonen, concludeert Van Tubergen. "Maar bij jongeren zonder migrantenachtergrond gaat de secularisatie nog sneller. Zij groeien voornamelijk op in een seculier gezin."

Christenen

De secularisatie bij christelijke jongeren gaat nog sneller, zou blijken uit het onderzoek. Zij verliezen vaker het geloof. Ruim de helft van hen vindt religie minder belangrijk dan hun ouders.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl