NOS Nieuws

Wekdienst 21/6: Wat is het effect van gratis kinderopvang? • Jong Oranje begint aan EK

Goedemorgen! Vandaag presenteren SCP en CPB hun bevindingen op het kabinetsplan om kinderopvang gratis te maken, wat is het effect? Gaat het echt meer werkende ouders opleveren? En Jong Oranje begint vandaag aan het Europees Kampioenschap.

Eerst het weer: Het wordt een droge dag. In de ochtend zijn er wolkenvelden en af en toe zon. Morgenmiddag zijn er zonnige perioden. Er waait een matige westenwind en het wordt zo'n 23 graden vlak aan zee tot lokaal 28 graden in het oosten en zuidoosten van het land.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De directeur van de inmiddels opgeheven stichting Kanjer Wens staat vanaf woensdag terecht voor ontucht met zeker twaalf jongens. Daarnaast wordt hij beschuldigd van het maken en bezitten van kinderporno.
  • Onderzoekers van het Sociaal en Cultureel Planbureau en het Centraal Planbureau presenteren hun bevindingen over wat de invloed is van het kabinetsplan om kinderopvang voor werkende ouders grotendeels gratis te maken.
  • Jong Oranje begint in de Georgische hoofdstad Tbilisi aan het EK voor spelers onder de 21. De eerste groepswedstrijd in groep A is om 18.00 uur tegen Jong België.De ploeg van bondscoach Erwin van de Looi speelt op zaterdag tegen Portugal en de laatste groepswedstrijd is volgende week dinsdag tegen gastland Georgië. Alle wedstrijden van Oranje zijn om 18.00 uur live te zien bij Studio Sport op NPO 2.
  • De UEFA verricht de loting voor de tweede voorronde van de Conference League. FC Twente krijgt te weten tegen wie de ploeg speelt op 27 juli. De club uit Enschede, winnaar van de play-offs om een Europees ticket, start op 3 juli de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Wat heb je gemist?

Boerenorganisatie LTO stapt uit de onderhandelingen over het landbouwakkoord. Na zo'n acht maanden overleg zijn de gesprekken over het akkoord geklapt. Volgens LTO-voorzitter Van der Tak spreekt van een moeilijk besluit maar er is volgens hem niet genoeg gedaan om boeren perspectief te bieden. "Het blijft steken in intenties en van intenties kunnen onze boeren niet leven".

Minister Adema van Landbouw vindt het "buitengewoon teleurstellend" dat LTO de onderhandelingstafel verlaat. Hij praat vandaag nog wel verder met andere partijen over een landbouwakkoord.

Ander nieuws uit de nacht

En dan nog even dit:

Er moeten weer meer verschillende soorten dieren en planten komen. Insecten zijn daarvoor heel belangrijk. Die zijn er veel minder dan pakweg 30 jaar geleden. In de Ooijpolder, bij Nijmegen, doet Constant Swinkels veldonderzoek. Door een deel te maaien en een deel niet, kijkt hij waar de insecten blijven als de begroeiing verdwijnt. Swinkels wil weten op welke planten ze hebben gezeten, om het landschap daarop aan te passen:

Met een schepnetje de polder in om de natuur te redden

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl