Joe Biden
NOS NieuwsAangepast

President Biden noemt Xi kort na topoverleg dictator

De Amerikaanse president Joe Biden heeft zijn Chinese collega Xi Jinping een dictator genoemd. Hij deed de uitspraak tijdens een bijeenkomst om fondsen te werven in Californië, een paar dagen na het bezoek van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken aan Peking.

Biden zei in een toespraak dat Xi zich schaamde voor de ophef rond de Chinese ballon die in februari in het Amerikaanse luchtruim vloog. "De reden waarom Xi Jinping zo van streek was toen ik die ballon naar beneden schoot is dat hij niet wist dat die ballon daar was", stelde Biden. Hij voegde toe dat "het dictators in grote verlegenheid brengt als zij niet weten wat er gebeurd is".

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de uitspraak van Biden veroordeeld. Een woordvoerder noemt de uitlatingen "buitengewoon absurd en onverantwoord" en "een duidelijke politieke provocatie".

Ook zei hij dat de opmerkingen van Biden "volledig tegen de feiten ingaan" en "een ernstige inbreuk maken op de politieke waardigheid van China".

Opvallend moment

Het komt vaker voor dat presidenten en presidentskandidaten boude uitspraken doen tijdens bijeenkomsten om fondsen te werven. Maar nu komt de uitspraak op een opvallend moment, omdat minister van Buitenlandse Zaken Blinken begin deze week juist in China was om de relatie tussen beide landen te verbeteren. Hij sprak onder anderen met Xi.

Blinken was de hoogste Amerikaanse functionaris die China bezocht sinds Joe Biden begon aan zijn termijn als president. Beide partijen klonken na het bezoek iets positiever dan ervoor.

Nieuwsuur maakte deze video over de gespannen relatie tussen China en de VS:

Blinken wacht moeilijk bezoek in China

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl