Kylian Mbappé
NOS Voetbal

Frankrijk wint moeizaam van Griekenland in groep Oranje, zevenklapper Engeland

Frankrijk heeft in de kwalificatiereeks richting voor het EK 2024 in Duitsland de maximale score weten te behouden. De groepsgenoot van Oranje won in Parijs ten koste van Griekenland ook zijn vierde groepsduel: 1-0.

Frankrijk komt door de zege op 12 punten uit vier wedstrijden. Griekenland, dat vrijdag nog won van Ierland, blijft staan op 6 punten uit vier wedstrijden. Nederland heeft 3 punten uit twee duels. Ierland, dat met 3-0 won van Gibraltar. staat ook op 3 punten. Gibraltar is nog puntloos.

Kylian Mbappé zette de Fransen na 55 minuten op voorsprong met een strafschop.

De superspits van Paris Saint-Germain miste zijn eerste poging, maar had geluk dat de videoscheidsrechter de penalty liet overnemen omdat dat de Griekse keeper Odisseas Vlachodimos te vroeg uit zijn goal was gekomen. Mbappé faalde daarna niet nog een keer.

Mbappé passeert legendarische landgenoot

Het was voor de 24-jarige Mbappé zijn 54ste doelpunt van het seizoen voor club en land, waarmee hij het Franse record van de legendarische Just Fontaine uit 1958 overnam.

De in maart overleden Fontaine werd in datzelfde jaar WK-topscorer in Zweden, nog altijd een onaantastbaar record. Frankrijk boekte afgelopen vrijdag een moeizame 3-0 overwinning bij Gibraltar.

Laatste duel arbiter Lahoz

Het duel in het Stade de France was de laatste wedstrijd uit de loopbaan van de Spaanse scheidsrechter Antonio Mateu Lahoz, de arbiter die voor veel opschudding zorgde tijdens Argentinië-Nederland in de kwartfinales van het WK voetbal.

De andere wedstrijd uit groep B tussen Ierland en Gibraltar eindigde in een zuinige 3-0 zege voor de Ieren. Mikey Johnston, Evan Ferguson en Adam Idah zorgden na rust voor de goals.

Kylian Mbappé en Antonio Mateu Lahoz

Net als Frankrijk leed ook Engeland geen puntenverlies. De finalist van het laatste EK in 2021 vermorzelde Noord-Macedonië op Old Trafford met 7-0.

Bukayo Saka was in Manchester de grote man met een hattrick voor de Engelsen. De aanvaller nam de 2-0, 4-0 en 5-0 voor zijn rekening.

De tweede treffer van Saka was verreweg de mooiste toen hij een prachtige lange pass van Trent Alexander-Arnold op waarde schatte, de bal controleerde en vervolgens de bal kiezelhard binnenschoot.

Harry Kane (1-0 en 7-0), Marcus Rashford (3-0) en Kalvin Philipps (6-0) zorgden voor de overige treffers.

Bukayo Saka

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl