NOS Voetbal

Just Fontaine (89), de man van 13 doelpunten op één WK, overleden

Just Fontaine (89), de man van 13 doelpunten op één WK, overleden

Just Fontaine is in de nacht van dinsdag op woensdag op 89-jarige leeftijd overleden. De oud-voetballer is vooral beroemd door de dertien doelpunten die hij maakte op het WK van 1958, nog altijd een record.

Op het WK van 1958 in Zweden werd Frankrijk derde, vooral dankzij de ongekende scoringsdrift van Fontaine. Het zou het enige WK van de spits blijven. In 1962 moest hij op 28-jarige leeftijd al stoppen wegens een dubbele beenbreuk.

Just Fontaine in 2014

Op de lijst van topscorers aller tijden van het WK deelt Fontaine de vierde plaats met Lionel Messi. De Duitser Miroslav Klose (zestien doelpunten), de Braziliaan Ronaldo (vijftien) en de in 2021 overleden Gerd Müller uit het voormalige West-Duitsland (veertien) maakten nog meer doelpunten, maar zij hadden daar meerdere WK's voor nodig.

In 21 interlands was Fontaine goed voor het ongelooflijke aantal van dertig doelpunten. Ook in de Franse competitie gold hij als een doelpuntenmachine, met 164 treffers in 200 wedstrijden.

Trainersloopbaan

Fontaine, zoon van een Spaanse moeder en een Franse vader begon zijn carrière in zijn geboorteland Marokko bij USM Casablanca. In Frankrijk speelde hij bij Nice en Stade Reims, in de jaren 50 en 60 een van de meest succesvolle clubs van Europa.

Met Nice pakte Fontaine één landstitel en bij Stade Reims voegde hij daar drie kampioenschappen aan toe. In 1959 verloor hij met Reims de finale van de Europa Cup I van Real Madrid. Met tien treffers werd hij wel topscorer van het toernooi.

Vijf jaar nadat hij door zijn blessures moest stoppen, was Fontaine korte tijd bondscoach van Frankrijk. Hij trainde ook de clubs Luchon, Paris Saint-Germain en Toulouse.

Hij leidde de huidige topclub PSG vijftig jaar geleden naar promotie naar het hoogste niveau in Frankrijk, maar verder was Fontaine niet erg succesvol als trainer. Van 1979 tot 1981 was hij bondscoach van Marokko, zijn laatste officiële functie in de voetballerij.

Fontaine in 2013 met de Gouden Schoen als topscorer van het WK van 1958

Daarna leefde Fontaine een leven buiten de publiciteit. Als hij sporadisch in de media verscheen, dan werd hem vaak gevraagd of zijn record van dertien treffers op een WK ooit verbroken zou worden.

Mummie

Daar antwoordde Fontain eenmaal met een grote glimlach als volgt op: "We leven in het jaar 4000 na Christus. Archeologen graven een mummie op, die nog beweegt. De man binnenin leeft nog, ongelooflijk."

"Als de mummie bevrijd wordt, is het eerste dat hij vraagt: 'Is het WK-record van Just Fontaine al verbroken?' De archeologen antwoorden: 'Nee, nog steeds niet'."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl