Directeur topvoetbal Nigel de Jong en bondscoach Andries Jonker
NOS Voetbal

Clubs staken protest: Jonker toch met alle verwachte WK-speelsters bijeen in Zeist

Met alle speelsters die hij verwacht had, is bondscoach Andries Jonker begonnen aan de voorbereiding op het wereldkampioenschap voetbal dat over een maand begint in Australië en Nieuw-Zeeland.

Enkele buitenlandse clubs dreigden uit protest tegen de volle agenda hun speelsters niet vandaag al vrij te geven, maar daar zijn ze uiteindelijk op teruggekomen. Hierdoor kunnen de internationals zo'n drie á vier dagen eerder bij het trainingskamp aansluiten.

Jonker opgelucht

"Ik ben er heel blij mee dat het hele probleem is opgelost na zes weken strijd op het internationale niveau", vertelde Jonker vandaag tijdens een persmoment van Oranje in Zeist.

Volgens de bondscoach heeft met name de Engelse voetbalbond de kastanjes uit het vuur gehaald. "Zij hadden getalsmatig het grootste probleem en hebben dus heel veel gesprekken gevoerd met de clubs om tot een oplossing te komen. Wij konden niets anders dan toekijken, aan het touwtje hangen... We waren van de Engelsen afhankelijk."

Jonker over doorbreken impasse met clubs: 'Heel belangrijk voor de speelsters'

Jonker mist desalniettemin toch nog vijf krachten. Jill Roord, Dominique Janssen en Lynn Wilms hoeven zich pas later in Zeist te melden omdat zij begin juni nog met VfL Wolfsburg in de finale van de Champions League stonden

Ook Lineth Beerensteyn en Wieke Kaptein arriveren later. De eerste speelde met Juventus nog de finale van de Italiaanse beker, terwijl de FC Twente-middenvelder ziek is.

De laatste voor Van der Gragt

Stefanie van der Gragt meldde zich ondertussen wel bij Oranje. Het WK wordt voor de 30-jarige verdediger haar laatste kunstje als profvoetbalster.

De 101-voudig international is naar eigen zeggen helemaal niet bezig met haar naderende afscheid. "Dat komt omdat er nog een groot toernooi voor de deur staat, dus ik heb helemaal niet het idee dat dit de laatste keer is", aldus Van der Gragt.

Van der Gragt 'helemaal niet bezig' met naderend afscheid: 'Niet extra gebrand'

Van der Gragt trainde vandaag vanwege knieklachten apart van de groep. "We gaan het rustig opbouwen, omdat het toernooi nog ver weg is."

Oranje komt op 23 juli voor het eerst in actie op het wereldkampioenschap. Dan is Portugal in het Nieuw-Zeelandse Dunedin de tegenstander.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl