NOS Wielrennen

Ploegmaten Peña en Zana missen bocht in Sloveense afdaling, maar kunnen toch juichen

Jesús David Peña heeft de vierde etappe van de Ronde van Slovenië gewonnen. In de laatste afdaling van de Kolovrat passeerde hij zijn kopman Filippo Zana, die in een scherpe bocht van de weg was geraakt.

Opvallend genoeg was Peña eerder in de etappe op precies dezelfde plek uit de bocht gevlogen. Gelukkig belandden beiden in een zachte weide met grazende paarden en konden ze hun weg vervolgen.

Het betekent de eerste profzege voor de 23-jarige Colombiaan. Zana klom snel uit het ravijn, werd zelfs nog tweede en nam de leiderstrui over van Dylan Groenewegen. "Ik heb veel geluk gehad", vertelde Zana na afloop.

Eerbetoon Mäder

Aan het begin van de etappe deed Ide Schelling, winnaar van de etappe van vrijdag, maar weer eens waar hij goed in is. Hij was een van de vijf renners die wegsprongen uit het peloton.

De kopgroep hield stand tot de eerste beklimming van de Kolovrat. Het peloton haalde de mannen voorop snel bij. Leider van het algemeen klassement Groenewegen kon, zoals verwacht, het tempo niet volgen en wapperde eraf.

Vroeg in de klim was het Simon Pellaud, landgenoot van de gisteren overleden Gino Mäder, die even wegsprong. Pellaud maakte een gebaar richting de hemel, voordat hij weer ingelopen werd. Daarna was het Samuele Zoccarato die ervandoor ging en als eerste boven kwam bij de eerste beklimming, terwijl het peloton verder uitdunde.

In de afdaling splitste de grote groep nog verder door een valpartij in een listige bocht.

Zana, hier op archiefbeeld, is de nieuwe klassementsleider in Slovenië

Tijdens de tweede beklimming van de Kolovrat sprintte er een groepje van vijf renners weg. Daarvan waren Zana en Paul Double de sterksten, zij reden de rest op achterstand. Verder daarachter waren er meer renners die het restant van het peloton achter zich lieten.

Valpartij kopman

Richting het einde van de klim vond Zana het tijd om zijn laatste medestander Double achter zich te laten. Niet veel later werd de Brit ingelopen door een aantal achtervolgers. Peña zette de achtervolging in op koploper en ploeggenoot Zana, waardoor de ploeg van Jayco AlUla een 1-2 in zicht kreeg.

In de laatste afdaling ging Zana in de fout. Hij kwam ten val in een lastige bocht en viel een stukje naar beneden. Peña lag daardoor aan de leiding. De Colombiaan ging bij de eerste afdaling in exact dezelfde bocht onderuit, en wisselde daarna niet van fiets.

Hij hield er een probleem aan zijn versnellingsapparaat aan over. In de slotfase kwam Diego Ulissi rap dichterbij, met onder meer de gevallen Zana in zijn wiel. Ondanks de problemen lukte het Peña om de zege binnen te halen. Het betekent zijn eerste profzege.

Zana sprintte nog naar de tweede plek, wat genoeg was om de leiderstrui te veroveren. Wout Poels - die in gezelschap van ploeggenoot en meesterdaler Matej Mohoric bijna een minuut goedmaakte in de afdaling - werd zevende.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl