NOS Nieuws

Ziekmelden om extreme hooikoorts, patiënten snakken naar regen

  • Jiske van Haga

    redacteur Online

  • Jiske van Haga

    redacteur Online

Iedereen kent wel iemand met hooikoorts. Waar de één de hele buurt bij elkaar niest, snottert de ander de hele dag door. Sommigen hebben er zoveel last van dat werken of studeren niet meer gaat.

Een paar weken geleden waarschuwden experts vanwege de combinatie van het natte en warme voorjaar en de droogte van de laatste weken voor een pollenexplosie. Dat heeft basisschoolleraar Lisette ter Beest geweten. "Het is deze weken echt heel heftig. Normaal heb ik al medicatie van de huisarts, maar nu heb ik zelfs een puffer meegekregen tegen de klachten."

Het werd deze week zo erg dat Ter Beest voor het eerst halverwege de dag haar werk moest staken. "Door al dat hoesten was ik mijn stem kwijtgeraakt en moest ik naar huis. Dat heb ik nog nooit gehad. Het zit bij mij echt in de luchtwegen, dus ik moet veel niezen, veel hoesten, en heb jeuk aan mijn ogen, mijn keel en gehemelte."

Hooikoorts grijpt om zich heen

Met milde klachten kun je prima functioneren met medicijnen van de drogist of een extra middeltje van de huisarts. Maar sommigen hebben er zoveel last van dat ze naar een specialist moeten in het ziekenhuis. "Het heet niet voor niets hooikoorts: als je er echt ziek van wordt, kan het voelen alsof je de griep hebt", zegt kinderarts en allergoloog in het Deventer Ziekenhuis Monique Gorissen in het radioprogramma Nieuws en Co.

Hoewel hooikoorts zich normaliter pas op latere leeftijd ontwikkelt, ziet de arts dat de klachten zich op steeds jongere leeftijd voordoen. Ook wordt de groep met extreme klachten volgens haar steeds groter.

Regendans

Ter Beest is lang niet de enige die dit jaar zoveel last heeft van hooikoorts. "Ik hoor van meerdere mensen: 'Ik gebruik nooit medicijnen en nu heb ik ineens medicatie nodig om het te onderdrukken.' Of dat mensen hun ramen en deuren in het huis niet openzetten, uit angst voor de pollen."

Een oproep van de NOS op Instagram over extreme klachten door hooikoorts maakte een hoop los. Honderden, soms zeer wanhopige reacties stroomden binnen. "Ik heb vrijwel constant hoofdpijn, neem drie soorten medicatie en heb astma ontwikkeld", schrijft Jet.

Sommigen hebben zich ziekgemeld op het werk, of zijn vermoeid door de slechte nachten. "Al die klachten kosten heel veel energie en ik merk dat ik uitgeput ben", schrijft Aukje. "Toch wil je je ook niet aanstellen, want mensen denken vaak: 'Het is maar hooikoorts'. Maar het is niet niks!"

Voor Ruben bestaat zijn werk bij de klantenservice nu noodgedwongen vooral uit het beantwoorden van mails. "Ik ben tijdens het bellen alleen maar aan het snotteren en niezen." En bij Vincent slaat de medicatie maar niet aan. Hij kiest daarom voor een andere oplossing: "Ik ga zo weer een regendans doen", grapt hij.

Volgens allergoloog Gorissen zijn we voorlopig nog niet af van die heftige hooikoortsseizoenen. "We weten het natuurlijk nooit precies, maar de verwachting is dat hier in de zomer minder neerslag valt en dat het warmer is. Die twee dingen samen maken dat het flink stuift", aldus de arts. Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten dus.

Maar voor de korte termijn is er ook goed nieuws: de regendans van Vincent heeft geholpen. Vanaf morgen valt er her en der een lokale bui en ook de komende dagen zal er af en toe wat regen vallen. Die regen zorgt voor schone lucht en vermindert het aantal pollen: een beetje verlichting dus voor al die hooikoortspatiënten in Nederland.

Ter Beest kan in ieder geval niet wachten tot de eerste druppels vallen: "Het is zo'n cliché, want als het heet is, klagen we over de hitte. Is het koud, dan klagen we dat het warmer moet zijn. Maar een klein beetje regen zou nu toch wel lekker zijn. Niet alleen voor mij, maar ook voor de natuur."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl