NOS Voetbal

Verhit duel tussen Mexico en VS gestaakt na vier keer rood en homofobe spreekkoren

Vier keer rood, negen gele kaarten en een wedstrijd die het einde niet haalde wegens homofobe spreekkoren. De halve finale van de Noord-Amerikaanse Nations League tussen de Verenigde Staten en Mexico (3-0) liep helemaal uit de hand.

Het duel in Las Vegas ontspoorde in de tweede helft na een keiharde overtreding van Cesar Montes op de Amerikaanse debutant Folarin Balogun. De Mexicaanse verdediger kreeg direct rood en er ontstond een opstootje waar zo'n beetje alle spelers zich mee bemoeiden.

Tussen al het duw- en trekwerk greep de Amerikaan Weston McKennie Ajax-verdediger Jorge Sánchez naar de keel. Dat kostte ook McKennie een rode kaart. Het shirt van de Amerikaanse middenvelder was aan flarden gescheurd door de Mexicanen.

Hoog eredivisie-gehalte

Op dat moment stond het overigens al 2-0 voor de VS. Sterspeler Christian Pulisic had de doelpunten voor zijn rekening genomen. FC Groningen-spits Ricardo Pepi maakte als invaller tien minuten voor tijd de derde treffer, op aangeven van Sergiño Dest.

De Amerikaan Sergiño Dest krijgt rood voor deze duw

Oud-Ajacied Dest kreeg vlak daarna ook rood, na een opstootje met enkele Mexicanen bij de zijlijn, waarbij de bekers bier die vanaf de tribune gegooid werden de spelers om de oren vlogen. Ajax-middenvelder Edson Álvarez werd bestraft met geel en zijn ploeggenoot Gerardo Arteaga kreeg rood voor het belagen van Dest.

De wedstrijd had sowieso een hoog eredivisiegehalte. Feyenoord-spits Santiago Giménez kreeg als invaller ook geel en Taylor Booth (FC Utrecht) bleef op de bank.

BJ Callaghan, die als interim-bondscoach van de VS voor het eerst op de bank zat, verweet zijn spelers niets. "Dit was een wedstrijd met veel rivaliteit. Dat zie je overal ter wereld. Ik schaam me dan ook nergens voor."

"Onze spelers geven veel om elkaar en nemen het op het veld voor elkaar op. Dat komt vanuit iets goeds, al moeten we hier ook van leren", aldus Callaghan.

Gestaakt

Door de vele opstootjes en blessurebehandeling bedroeg de blessuretijd liefst twaalf minuten, maar bij het ingaan van de extra tijd legde scheidsrechter Iván Barton uit El Salvador het duel stil wegens homofobe spreekkoren vanuit de vakken met Mexicaanse supporters.

Het spel werd even later hervat, maar in de achtste minuut van de blessuretijd beëindigde Barton de wedstrijd nadat er opnieuw homofoob gezang te horen was. De 3-0 tussenstand werd als uitslag bepaald.

De Noord-Amerikaanse voetbalbond Concacaf veroordeelt in een verklaring het gedrag van de Mexicaanse fans. "Beveiligers hebben meerdere supporters uit het stadion verwijderd vanwege onacceptabel gedrag. Deze incidenten zijn zeer teleurstellend en hebben een smet geworpen op wat een positieve avond had moeten zijn om voetbal van hoge kwaliteit in onze regio te promoten."

De VS speelt in de nacht van zondag op maandag (Nederlandse tijd) de eindstrijd tegen Canada, dat in de halve finales met 2-0 te sterk was voor Panama. Dat land wacht een strijd om het brons in de Nations League tegen Mexico.

De wedstrijd werd in blessuretijd gestaakt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl