Turkse politie, foto ter illustratie
NOS Nieuws

Ruim 20 arrestaties in Turkije voor drugshandel, 'mensen rond Bolle Jos'

In Turkije zijn 23 mensen gearresteerd in het kader van een antidrugs-operatie. Turkse media melden dat het gaat om mensen rond de voortvluchtige Nederlandse drugsbaron Jos Leijdekkers, ook wel bekend als "Bolle Jos".

De arrestaties vonden tegelijkertijd plaats in vijf provincies, waaronder Ankara en Istanbul, meldt het Turkse ministerie van Binnenlandse Zaken. Er ging een onderzoek van ruim twee jaar aan vooraf.

De arrestanten zouden behoren tot een internationale criminele organisatie die handelt in cocaïne en geld witwast in meerdere Europese landen, vooral in Nederland.

Volgens de krant Milliyet hebben de arrestanten relaties met Leijdekkers, of met "drugsbaron J.J.L." zoals Milliyet schrijft. Hij zou de belangrijkste schakel in de keten van zwartgeldverkeer zijn.

Bronnen zeggen tegen het AD dat een van de verdachten een belangrijke zakenpartner en zwager van Bolle Jos is.

Ook zijn ruim 100 miljoen Turkse lira (omgerekend bijna 4 miljoen euro) aan contanten en daarnaast juwelen in beslag genomen. Op foto's zijn een verguld pistool, een horloge met edelstenen en pakketjes cash te zien.

Gouden tip

Een woordvoerder van het Landelijk Parket van het Nederlandse Openbaar Ministerie wil niets over de operatie zeggen en verwijst naar de Turkse autoriteiten.

"Natuurlijk weten ze dat wij hem heel erg zoeken. Hij staat internationaal geregistreerd en we hebben een beloning uitgeloofd. Maar het is echt niet aan ons om iets over deze operatie te zeggen."

De Nederlandse politie is al een tijd op zoek naar Leijdekkers. Hij staat op de Nationale Opsporingslijst en op de Europese most wanted list. In maart loofde de politie een recordbedrag van twee ton uit voor de gouden tip over zijn verblijfplaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl