Het toegangshek van zorgboerderij Tro Tardi
NOS NieuwsAangepast

Nabestaanden schietpartij Alblasserdam: 'Ik heb geen afscheid van mijn dochter kunnen nemen'

  • Anna Mees

    redacteur Online

  • Anna Mees

    redacteur Online

Nabestaanden van het meisje en de vrouw die vorig jaar op een zorgboerderij in Alblasserdam werden doodgeschoten hebben vandaag gesproken op een emotionele zitting in de rechtbank Rotterdam.

Ze maakten gebruik van hun spreekrecht en vertelden de rechters, verdachte John S. en de aanwezigen in de zaal en op de volle publiekstribune over hun woede, verdriet en machteloosheid.

Meerdere van hen willen dat verdachte John S. "zo lang mogelijk" wordt opgesloten en de "zwaarst mogelijke straf" krijgt. S. wordt verdacht van drie moorden en twee pogingen tot moord.

Eerder bekende hij dat hij schuldig is aan de schietpartij in Alblasserdam op 6 mei 2022. Twee dagen ervoor werd een man in Vlissingen vermoord, de derde moord waar S. van wordt verdacht. Onderzoekers van het Pieter Baan Centrum concludeerden dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is.

Meerdere zelfmoordpogingen

Twintig mensen kwamen vandaag aan het woord. Velen van hen waren in tranen toen ze vertelden over het verlies van hun dierbaren en posttraumatische stress.

De verdachte, gekleed in een rood-zwart trainingspak, hoorde het bijna zonder te bewegen aan. S. noemde de verhalen "niet te bevatten" en "onwerkelijk". Een antwoord op de vraag waarom hij op de voor hem onbekenden schoot, bleef uit.

In een eerdere zitting had hij verteld dat hij meerdere zelfmoordpogingen had gedaan en weet hij de schietpartij in Alblasserdam aan een verbroken relatie.

Compleet gehersenspoeld

"Het was een relatie tegen mijn zin in", zei zijn ex-vriendin vandaag. "Meneer S. heeft mijn leven kapotgemaakt. Hoe hij me bedreigde, daar heb ik veel angst en slapeloze nachten van gehad. Ik ben heel bang dat als S. vrijkomt, ik niet meer veilig ben en hij me om het leven zal brengen."

Ze was nog 16 toen de dertiger op zorgboerderij Tro Tardi in Alblasserdam een relatie met haar aanging, vertelde haar moeder. "De zogenaamde relatie was niet liefdevol en zeker niet wederkerig. Het grote verschil in leeftijd en verstandelijke vermogens baarde ons grote zorgen. Onze dochter leek compleet te zijn gehersenspoeld."

De moeder spreekt over een "lieve, maar kwetsbare meid met forse beperkingen". Ze heeft een posttraumatische stressstoornis opgelopen en wordt daarvoor behandeld, zei haar advocaat.

Wat was je gevoel erbij, een beetje als een computergame, het doorgeven van je score, kijk eens wat ik kan?

Judith, moeder slachtoffer

De grootste droom van Ann-Sofie Pors (16) was om paardenmeisje te worden, vertelde haar moeder Judith terwijl foto's werden getoond van het meisje met en op een paard.

"In het dossier heb jij het, John, niet over mensen, maar over je dooien, je kills. Wat was je gevoel erbij, een beetje als een computergame, het doorgeven van je score, kijk eens wat ik kan?"

"Ik heb Ann-Sofie nooit meer levend teruggezien, heb geen afscheid genomen van mijn dochter. Ze is zo abrupt uit ons leven gerukt. We zagen haar terug op een roestvrijstalen tafel achter glas."

De partner van zorgboerderijmedewerkster Nathalie Ansink (34) zei dat zijn liefde hem is afgenomen en haar zusje dat hun wereld is ingestort. Ansink was "onbaatzuchtig, lief, behulpzaam, bezorgd, en had nog zoveel dromen", zei haar schoonmoeder.

Bijna geen leven meer

Slachtoffer Fleur zag hoe S. het pistool tegen het hoofd van haar beste vriendin Nathalie zette en werd zelf neergeschoten. Vijf weken bleef de kogel in haar nek zitten, omdat opereren nog niet kon.

Ze heeft tinnitis, wat haar constant herinnert aan wat er is gebeurd. Triggers als sirenes en helikopters halen haar terug naar de plek en het moment van het drama. Ze voelt zich nergens meer veilig, kan niet tegen alleen zijn, onverwachte bewegingen en geluiden.

"Mensen in mijn omgeving zeggen dat ik dankbaar en blij moet zijn dat ik het heb overleefd. Maar zo voelt het niet. Het is bijna geen leven meer te noemen."

Kogelwerend vest

De andere gewonde is een jongen van inmiddels 13. Hij brak zijn ribben, had een klaplong en wil nu het liefst met een kogelwerend vest door het leven.

"Toen je me had beschoten bleef ik op de grond liggen, net of ik dood was, zodat je niet nog een keer zou schieten", vertelt hij in een filmpje dat werd getoond in de rechtbank.

"Ik zit nu op een andere boerderij. Je hebt mijn leven verpest en ik hoop dat ik op een dag niet meer zo bang hoef te zijn."

Ook de advocaat van de vrouw en kinderen van het slachtoffer uit Vlissingen kwam kort aan het woord, net als tien mensen die het op de zorgboerderij hebben zien gebeuren.

In totaal hebben 37 mensen voor ruim 1 miljoen euro aan schadeclaims ingediend. Morgen komt de officier van justitie met de strafeis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl