NOS Voetbal

PSV stelt Bosz aan als nieuwe trainer: 'Hij was de gedroomde kandidaat'

Bosz nieuwe trainer PSV, tekent contract voor drie jaar in Eindhoven

Peter Bosz is de nieuwe trainer van PSV, zo heeft de club uit Eindhoven bekendgemaakt. De 59-jarige trainer tekent een contract voor een periode van drie jaar.

"Vanaf het eerste moment kreeg ik een warm gevoel", zegt Bosz op de website van zijn nieuwe werkgever. "Zowel PSV als ik hebben honger om te presteren. Afgelopen seizoen zijn er twee prijzen gewonnen, maar ons doel is landskampioen worden. Daar gaan we voor."

Bosz is de opvolger van Ruud van Nistelrooij, die eind mei met nog één competitiewedstrijd te spelen plotseling opstapte. De oud-spits besloot te vertrekken, nadat in de media was uitgelekt dat enkele spelers geen vertrouwen meer in hem hadden.

Earnest Stewart, technisch directeur van PSV, is verheugd dat de zoektocht naar een nieuwe trainer in drie weken is voltooid: "Hij was de gedroomde kandidaat."

PSV en Bosz zijn de afgelopen tijd uitvoerig met elkaar in gesprek geweest over de visie, speelwijze en spelersgroep. Bosz: "Ik denk dat de combinatie tussen de selectie en mijn manier van spelen succes kan opleveren. PSV heeft in het verleden periodes gehad waarin ze het Nederlandse voetbal domineerde. Ik wil die tijden doen herleven."

Bosz neemt gedeeltelijk zijn eigen staf mee naar Brabant. Rob Maas, geboren Eindhovenaar, speelde in de jeugd van PSV, zal assistent worden. Dat was hij ook in de Bosz-periode bij Vitesse, Bayer Leverkusen en Olympique Lyonnais. Dat geldt eveneens voor fysiek- en performancetrainer Terry Peters die ook in Duitsland en Frankrijk met Bosz werkte.

Ervaren coach

Met Bosz kiest de nummer twee van het voorbije eredivisieseizoen voor een ervaren coach. De achtvoudig international van Oranje was in eigen land eerder hoofdtrainer bij De Graafschap, Heracles Almelo, Vitesse, Ajax en in het buitenland bij Maccabi Tel Aviv (Israël), Borussia Dortmund, Bayer Leverkusen (Duitsland) en Olympique Lyon (Frankrijk). Bij die laatste club werd hij in oktober vorig jaar ontslagen.

Bosz denkt dat zijn speelstijl PSV succes kan brengen: 'Combi van selectie, trainersstaf moet kloppen'

Met zijn komst naar PSV heeft Bosz nu bij de volledige traditionele topdrie in Nederland gewerkt. Hij speelde op het middenveld van Feyenoord en diende de Rotterdamse club ook drie jaar als technisch directeur. In het seizoen 2016/17 was Bosz trainer bij Ajax.

Aanvallend en avontuurlijk voetbal

In zijn seizoen bij Ajax bereikte de club met aanvallend voetbal de finale van de Europa League, waarin Manchester United te sterk was. Bosz wordt vaak geroemd om de avontuurlijke speelwijze waarin hij zijn ploegen laat spelen, maar tegelijkertijd ook bekritiseerd vanwege de weinige prijzen die dat oplevert. Als trainer heeft hij pas één titel gepakt: het kampioenschap in de eerste divisie met Heracles in 2005.

Met PSV zal Bosz komend seizoen al vroeg aan de bak moeten. Op 8 of 9 augustus en 15 of 16 augustus speelt de club in de derde voorronde van de Champions League. Op 3 juli staat de eerste training van PSV onder Bosz op het programma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl