Oekraïense militairen aan het front bij Bachmoet
NOS Nieuws

Het Oekraïense tegenoffensief is begonnen, hoe staat het ervoor?

Hoe effectief zal de Russische luchtmacht zijn? En hoe effectief de Oekraïense luchtverdediging? Volgens oud-commandant Landstrijdkrachten Mart de Kruif zijn dat de cruciale kwesties die zullen bepalen hoe het Oekraïense tegenoffensief, dat de afgelopen dagen echt op gang is gekomen, zal uitpakken. "Het is een onderbuikgevoel, maar ik denk dat we over een week meer weten."

De Oekraïners zijn deze week op meerdere plaatsen langs het 800 tot 900 kilometer lange front in de aanval. De strijd is intensief en bloedig. Onduidelijk is nog wat het hoofddoel van het offensief wordt, ook voor De Kruif. "De regio Zaporizja is de meest logische optie. Dan kun je naar de Zee van Azov doorstoten en verbreek je de landverbinding tussen Rusland en de Krim. Maar je kunt ook heel veel terrein terugwinnen in Loehansk en dan naar het noorden toe richting Charkiv."

Onwetendheid

Oekraïne zal er volgens De Kruif alles aan doen om de Russen zo lang mogelijk in onwetendheid te laten. Dat heeft meerdere redenen.

De uitkomst van oorlogen en veldslagen wordt vaak bepaald door reserves, omdat dat vaak ervaren en goed getrainde militairen zijn. Rusland zal zijn reserves daar willen inzetten waar het gevaar van een doorbraak het grootst is, denkt De Kruif. Oekraïne zal er alles aan doen om de Russen te misleiden, zodat de kans dat Oekraïners Russische reserves tegenkomen zo klein mogelijk is, of dat die reserves te laat komen.

In verband daarmee is de kromming die de frontlijn laat zien in het voordeel van Oekraïne en in het nadeel van de Russen. "Oekraïne kan eenheden relatief snel over eigen gebied van noord naar zuid en van zuid naar noord brengen. Rusland heeft het probleem van de buitenlijn. Die moeten vanwege de kromming in het front bijna altijd buitenom."

Situatie oorlog Oekraïne 7 juni

Op dit moment wordt op verschillende plekken gevochten. "Het is nog niet duidelijk waar de hoofdaanval komt", zegt De Kruif. "Je dwingt zo Rusland om voortdurend de keuze te maken: waar ga ik de reserves opstellen of zelf inzetten om een doorbraak tegen te gaan?"

Doorbraak

Het Britse ministerie van Defensie meldde vandaag in zijn dagelijkse update dat de Oekraïners op meerdere plaatsen door Russische linies zijn gebroken. Dat zegt volgens De Kruif niet veel.

"Je hebt altijd meerdere linies die zo'n twintig kilometer uit elkaar liggen. Je moet dus ook nog door die tweede linie heen. Uiteindelijk moet je op een heel klein gebied heel veel eenheden concentreren. Dat maakt je ook kwetsbaar."

Luchtmacht

Dat brengt De Kruif bij de tweede reden dat Oekraïners het hoofddoel van hun offensief zo lang mogelijk verborgen willen houden.

Een van de grootste zorgen aan Oekraïense kant is dat als ze die doorbraak hebben, de Russische luchtmacht daar massaal op gaat ingrijpen. Dus Oekraïne zal daar ook het gros van zijn luchtverdediging moeten positioneren, inclusief de jachtvliegtuigen die de Russische luchtmacht daar moet weghouden. "Je moet al je middelen op het goede moment op de juiste plaats hebben staan. Dat doe je niet zomaar, het is een kwestie van dagen en weken om dat te plannen."

Op sociale media gaan intussen beelden rond van door het Westen geleverde tanks, die door de Russen worden vernietigd. De Kruif zag de beelden ook. "Ook een Leopard 2 kan stuk. Al eerder hebben Koerden in Noord-Syrië een Turkse Leopard 2 uitgeschakeld. Een voertuig is alleen maar effectief als je het goed gebruikt, op de juiste wijze het terrein gebruikt, anders ben je altijd kwetsbaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl