Oekraïense militairen met een FH70-houwitser bij Zaporizja (archiefbeeld)
NOS NieuwsAangepast

Alles wijst erop: Oekraïens offensief wordt steeds intensiever

Er zijn veel tekenen die erop wijzen dat de strijd in Oekraïne steeds intensiever wordt. Niet eerder dit voorjaar heeft het Oekraïense leger zulke forse middelen ingezet bij de strijd tegen de Russen als nu.

Verschillende Amerikaanse media schrijven op basis van Oekraïense functionarissen dat het langverwachte tegenoffensief is begonnen. The Washington Post citeert vier anonieme bronnen binnen het leger, en tegen ABC News zeggen twee bronnen, onder wie een bron dicht bij president Zelensky, dat "een actieve fase van het Oekraïense tegenoffensief" gaande is. Ook NBC News en de Britse zakenkrant FT berichten erover.

Meer gevechten

Er worden nu veel meer gevechten gemeld bij het front ten zuiden van de stad Zaporizja, in het zuiden van Oekraïne. En in de aanvoerlijnen erachter worden fors meer explosies gemeld. Als Oekraïne hier weet door te breken, dan wordt de landverbinding tussen Rusland en de Krim doorbroken. Maandag bleek al dat er meer beweging aan het front is.

Ook Rusland zegt dat de Oekraïense aanvallen ten zuiden van Zaporizja zijn toegenomen, maar defensieminister Sjojgoe beweert dat een omvangrijke aanval is afgeslagen. Daarvoor worden geen bewijzen geleverd. President Poetin is er volgens Russische media over geïnformeerd.

Als de berichten kloppen, begint de Oekraïense aanval precies op de locatie waar Rusland het meest beducht was op een tegenoffensief.

Anonieme bronnen

De Oekraïense legertop wil er tegenover persbureau Reuters niets over zeggen. "We hebben dit soort informatie niet. En we reageren niet op anonieme bronnen", stelt een woordvoerder van de generale staf.

Wel meldt Oekraïne de afgelopen dagen meer slachtoffers aan Russische zijde. Die cijfers zijn niet te verifiëren, maar zijn wel een indicatie voor de hevigheid van de gevechten. Ook gaan er beelden rond van moderne Leopard 2-tanks bij de plaats Tokmak.

Oekraïne zal voorlopig waarschijnlijk niet hardop zeggen dat het tegenoffensief begonnen is en het leger herhaalde dit weekend de oproep aan militairen om vooral te zwijgen. Dat gebeurde onder meer met een promotiefilmpje met militairen die hun vinger voor de mond houden.

"Plannen houden van stilte", stelde het filmpje. "Er zal geen aankondiging komen van de start." Pas als Oekraïne successen kan claimen, zal het waarschijnlijk naar buiten komen met informatie over het offensief.

Situatie oorlog Oekraïne 7 juni

De afgelopen dagen kwamen er al veel meer geluiden naar buiten over de start van het tegenoffensief. Zo zei de Amerikaanse denktank Institute for the Study of War maandag al op basis van signalen van Oekraïense én Russische functionarissen dat het tegenoffensief al een paar dagen gaande zou zijn.

De westerse bondgenoten van Oekraïne hebben de afgelopen maanden volop wapens geleverd aan Kyiv. Volgens minister Koeleba van Buitenlandse Zaken zijn er genoeg wapens voor zo'n offensief.

President Zelensky zei zondag nog dat zijn land voorbereid is, maar dat hij nergens op vooruit wil lopen. "Het kan allerlei kanten op", zei hij tegen The Wall Street Journal. "Maar we gaan het doen, en we zijn er klaar voor."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl