Pep Guardiola, manager van Manchester City, en Noel Gallagher in 2020 met de League Cup
NOS Voetbal

Manchester City kan misschien wel het onmogelijke doen: Oasis bij elkaar brengen

Als je helemaal niets met voetbal hebt, maar wel met de legendarische Britse popband Oasis, kijk dan vanavond toch maar naar de finale van de Champions League.

Manchester City neemt het in Istanbul op tegen Internazionale. Als City wint, zou dat héél misschien wel een eind kunnen maken aan de jarenlange broedertwist tussen Liam en Noel Gallagher, die zoveel modder naar elkaar gooiden dat de band in 2009 uit elkaar viel.

De broers bleven elkaar ook na de breuk aanvallen, terwijl Oasis-fans schreeuwden om een hereniging. Maar met de jaren leken de twee elkaar alleen maar meer te haten. Nu toeren ze allebei solo en bestaat hun contact voornamelijk uit sneren over en weer via sociale media.

Hun liefde voor Manchester City, de club van hun jeugd, lijkt het enige wat de broers nog een beetje bindt.

Reünie bij winst finale

In aanloop naar de Champions League-finale zette Liam Gallagher de wereld van Oasis-fans op hun kop. Hij leek op Twitter namelijk te hinten op een reünie, als City voor het eerst in zijn historie de Champions League zou winnen.

Het kan natuurlijk bluf of ongein zijn - de zonder interpunctie opgekalkte tweets van Liam Gallagher moet je niet altijd serieus nemen - maar de geruchten over een Oasis-reünie waren de afgelopen maanden sowieso al aangezweld.

Het verhaal ging namelijk al langer dat de broers, als hun solotours over twee jaar klaar zijn, gezamenlijk willen optreden. Dan moet het Noel en Liam wel lukken elkaar niet in de haren te vliegen.

Dat zou een klein wonder zijn. Hun beledigingen zijn even nietsontziend als grappig. De bekendste sneer was van Noel naar Liam. "Ik hield van onze moeder, totdat ze Liam baarde."

Pep Guardiola, manager van Manchester City en Noel Gallagher bij de landstitel van 2018

Zelfs de liefde voor City komt voort uit een familievete, vertelde Liam. "De reden dat wij niet voor United maar City zijn, is dat mijn vader een pesthekel aan zijn broers had. Onze vader koos voor City, puur om zijn broers te zieken."

Pep Guardiola, de Spaanse succescoach van City, zal er in ieder geval alles aan willen doen om een bijdrage te leveren de broers weer bij elkaar te brengen.

Hij is een groot fan van Oasis en vroeg Noel Gallagher eerder al om zijn gitaar mee te nemen naar wedstrijden in het Etihad Stadium, zodat hij in de kleedkamer een nummertje kon spelen voor het sterrengezelschap van Erling Haaland, Kevin de Bruyne en Nathan Aké.

Manchester City-fans worden sinds de overname door Sjeik Mansour in 2008 vaak 'plastic fans' genoemd. Het Etihad bleef namelijk weleens behoorlijk leeg, zelfs tijdens grote wedstrijden. Degenen die er wel waren werden gezien als 'gloryhunters', onwetend van de cultuur en geschiedenis van de club.

Van Pep tot City-fans in Istanbul: Oasis is geliefd in Manchester

De Gallaghers zijn voor City een mooi antwoord op die kritiek. Als kind kwamen Noel en Liam met hun vader in de jaren zeventig al op Maine Road, het oude, iconische stadion dat in 2003 tegen de vlakte ging.

Als pubers stonden ze op de Kippax, de zijde van het stadion met de fanatiekste en luidruchtigste City-fans. Na de enorme successen met Oasis en de komst van het Etihad Stadium verhuisden ze naar een plekje in de skybox, waar ze staan te zingen en schreeuwen tussen de clubbonzen en zakenlieden.

Dat er aan de clubliefde van de broers niks 'plastics' is, beseft men bij City zelf ook. De club zet ze graag in als uithangborden.

Toen Guardiola als trainer werd aangesteld werd Noel naar voren geschoven voor een eerste interview. En onlangs flitste Liam nog voorbij in een campagnefilmpje voor het nieuwe shirt op TikTok.

Haaland als vredesduif

De Gallaghers zijn er bijna altijd bij als er wat te vieren valt voor City, wat sinds 2008 ontzettend vaak gebeurd. Zo nu en dan duikt Noel op in de kleedkamer, zo ook eind april na de belangrijke competitiezege op Arsenal.

Toen ging hij op de foto met de onstuitbare spits Haaland, die in zijn eerste jaar in Manchester het ene na het andere doelpuntenrecord uit de boeken schoot.

De blonde goalgetter wierp zich al op als vredesduif tussen de Gallaghers. Kan hij de man worden die Oasis weer bij elkaar brengt? "Misschien hebben ze een Noorse peacekeeper nodig om ze samen te brengen."

Op die foto die ze samen maakten, Noel Gallagher en Haaland, stond de spits in zijn onderbroek. Het verleidde Noel tot nog een gewaagde belofte: als Haaland er in Istanbul drie maakt, treedt hij in ondergoed op.

Misschien is het een troost voor Oasis-fans, als die zo gewenste reünie er niet komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl