NOS SportAangepast

Kramp Alcaraz beslist droomduel met Djokovic, Serviër naar finale Roland Garros

Kramp Alcaraz beslist droomduel met Djokovic, Serviër naar finale Roland Garros

Het is een open deur om te stellen dat de eerste halve finale op Roland Garros bij de mannen - tussen Carlos Alcaraz en Novak Djokovic - niet zou hebben misstaan als eindstrijd. Immers: de jonge nummer één van de wereld tegen de man met 22 grandslamtitels op zak.

Twee sets lang mocht het dat predicaat zeker hebben, maar na een blessure voor de Spanjaard, vroeg in de derde set, was het over voor Alcaraz. Hij won nog maar één game en Djokovic stoomde door naar zijn zevende finale in Parijs, 6-3, 5-7, 6-1, 6-1.

In de finale van zondag speelt Djokovic tegen de Noor Casper Ruud, die Duitser Alexander Zverev in drie sets de baas was.

Carlos Alcaraz met kramp in de kuit

Beide matadoren stonden één keer eerder tegenover elkaar: vorig jaar in de halve finale in Madrid, ook op gravel. Toen trok, toch wel verrassend, Alcaraz aan het langste eind. Een ronde eerder had de nog 19-jarige Spanjaard afgerekend met Rafael Nadal, terwijl hij in de eindstrijd te sterk was voor Alexander Zverev.

Later in het seizoen veroverde Alcaraz bij de US Open in New York zijn eerste grandslamtitel en werd hij de jongste nummer één van de wereld ooit.

Ranglijst

Djokovic had waarschijnlijk de mondiale ranglijst aangevoerd als hij niet door alle coronaperikelen enkele grote toernooien had moeten missen. Bovendien werden er bij het door hem gewonnen Wimbledon vorig jaar geen punten uitgedeeld, omdat Russische en Belarussische tennissers vanwege de inval van Rusland in Oekraïne niet welkom waren in Londen.

Daardoor is de 36-jarige Serviër, die in totaal 387 weken de wereldranglijst aanvoerde, afgezakt naar positie 3 en door een onfortuinlijke loting in de helft bij Alcaraz terechtgekomen. Met als resultaat een halve finale om van te smullen.

Novak Djokovic

Djokovic, begonnen aan zijn 45ste (!) halve finale op een grandslamtoernooi en twaalfde in Parijs, deelde de eerste tik uit door zijn opponent bij diens tweede opslagbeurt te breken. Hij deed dat door op breekpunt nota bene gebruik te maken van een van Alcaraz' wapens: het dropshot.

Een eerste kans om wat terug te doen kreeg Alcaraz na een dubbele fout van Djokovic in de zevende game, maar die ging uitgerekend door een mislukt dropshot verloren. Ook een tweede en derde breekpunt overleefde de Serviër op court Philippe-Chatrier, waar de wind het de spelers extra moeilijk maakte.

Nadat de regelmatig richting zijn coachbox mopperende Alcaraz een eerste setpunt had weggeslagen, mocht Djokovic gaan serveren voor de set. En met succes, ondanks een aanvankelijk haperende eerste service en een breekpunt tegen.

'Onmogelijke' bal

In de tweede set, die de rappe Alcaraz lardeerde met het halen van een 'onmogelijke' lob en zelfs te beantwoorden met een winner, moest Djokovic op 3-4 even behandeld worden aan zijn rechterarm. Een blessure aan de elleboog speelde hem eerder in het jaar parten.

Carlos Alcaraz haalt een 'onmogelijke' bal

In de servicegame die volgde, kreeg de toernooiwinnaar van 2016 en 2021 prompt twee breekpunten te verwerken. Bij het eerste wilde Alcaraz te geforceerd scoren, maar bij het tweede haalde hij de game binnen: 5-3.

Djokovic was niet van plan de set zomaar uit handen te geven en onder andere profiterend van een wilde klap van Alcaraz repareerde hij de zojuist opgelopen schade. De Spanjaard denderde vervolgens op zijn beurt door naar 40-0 op de opslag van Djokovic: drie setpunten op rij. De ervaren Serviër neutraliseerde ze allemaal: 5-5.

Carlos Alcaraz viert een punt tegen Novak Djokovic

Beide spelers toverden de mooiste ballen uit hun racket en dwongen elkaar zo tot het uiterste. Met de nodige moeite voorkwam Alcaraz een tweede breek op rij.

Dankzij een paar fraaie ballen kreeg Alcaraz weer drie setpunten op de service van Djokovic en dit keer was het bij de eerste poging raak. De game ging op love naar de Spanjaard waardoor het duel weer volledig in evenwicht was.

Krampaanval

Aan het begin van de derde set ging het mis voor Alcaraz, die na twee games opeens naar zijn kuit greep. De Spanjaard liet de dokter op de baan komen, maar omdat het een krampaanval betrof kostte het hem zijn servicegame.

Een regel die met veel boegeroep werd ontvangen door het Franse publiek.

Alcaraz bleef daarna veel last houden van de pijnlijke kuit en hij kwam nog maar moeizaam vooruit op het Franse gravel. Djokovic toonde geen genade en pakte na een paar snelle games de derde set met 6-1.

Aan het begin van de vierde set liet Alcaraz zien zich niet zomaar gewonnen te geven, maar ondanks twee breekpunten trok de Serviër de openingsgame naar zich toe. De Spanjaard leek iets beter te bewegen maar desondanks verloor hij daarna ook zijn eigen opslag.

Djokovic had daarna verder weinig moeite om de wedstrijd uit te spelen. Hij won de vierde set met 6-1 en zo kwam er een teleurstellend einde aan een wedstrijd die twee sets lang het publiek op de banken kreeg, maar door fysiek ongemak in mineur eindigde.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl