Nabestaanden bij een stille tocht voor Hümeyra in 2019
In samenwerking met
Rijnmond
NOS NieuwsAangepast

Pleidooi in Kamer voor aanpak femicide: 'Weinig geleerd van moord op Hümeyra'

In de Tweede Kamer spreken hulpverleners, deskundigen en nabestaanden vandaag in een rondetafelgesprek met Kamerleden over femicide, ofwel vrouwenmoord. Volgens advocaat Nelleke Stolk wordt er te weinig gedaan voor vrouwen die melding maken van mishandeling of stalking. "De politiek moet een keer doorpakken. Het hele systeem faalt."

Stolk staat als advocaat regelmatig slachtoffers en nabestaanden bij in ernstige strafzaken. Ze is daarnaast bestuurslid van het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds- en Zedenslachtoffers (Langzs). Ze heeft tal van voorbeelden van mishandelde vrouwen die niet serieus werden genomen.

"Aangiftes die worden geweigerd, meldingen die niet worden gekoppeld, zaken op zijn beloop laten. Het zou allemaal beter worden na de moord op Hümeyra, maar we hebben er vrij weinig van geleerd", zegt Stolk.

Hümeyra

De advocaat refereert daarmee aan de 16-jarige scholiere uit Rotterdam die in 2018 door haar stalker Bekir E. werd vermoord. Hümeyra deed vele meldingen maar die leidden niet tot adequaat ingrijpen van de instanties. Zo was er niet één aanpreekpunt bij de politie, maar had zij contact met vijftig verschillende agenten, stelt de regionale omroep Rijnmond.

Stolk stond de familie van de tiener bij. "De familie wil een signaal afgeven: er mag geen tweede 'Hümeyra' meer komen." Vijf jaar later is ze niet optimistisch: "Er zou een speciale check komen bij de politie, meldingen zouden worden gekoppeld. Daar is niet veel van terechtgekomen."

Momenteel staat de advocate een vrouw uit Bergschenhoek bij die een moordaanslag door haar ex-man heeft overleefd. "Zij had maar liefst acht keer aangifte gedaan tegen die man. Het probleem is dat elke aangifte afzonderlijk wordt bekeken. De een gaat over vernieling, de ander over mishandeling."

"Toen ik haar ging bijstaan, zei ik: 'Veeg al die aangiftes nou bij elkaar'. Dat is weer dat patroon, de samenhang. Ik kreeg het voor elkaar om meerdere zaken tegelijk te behandelen bij de rechter, maar drie weken later werd zij beschoten."

Volgens de advocaat en andere deskundigen die vandaag spreken, is het vroegtijdig herkennen van rode vlaggen de sleutel. "We moeten patronen leren herkennen, zodat we niet steeds achteraf constateren wat er allemaal fout is gegaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl