Het treinverkeer kwam na 9.00 uur op gang op station Amsterdam Centraal
NOS NieuwsAangepast

Treinverkeer Amsterdam grotendeels hervat dankzij noodgreep

De meeste treinen in en rond Amsterdam rijden weer, meldt ProRail. "Rekening houdend met misschien nog wat vertraging en mogelijk een trein die uitvalt", zegt een woordvoerder. "Dat zal in de loop van de dag beter worden, want dan staat alles steeds meer op de goede plek."

Reizigers moeten er wel rekening mee houden dat treinen mogelijk korter zijn, vol zitten of niet zijn schoongemaakt, zegt een NS-woordvoerder. "Het zal wel even duren voordat de treinen weer rijden zoals reizigers van ons gewend zijn." Het advies is nog steeds om de reisplanner in de gaten te houden.

Het treinverkeer in de regio Amsterdam lag meer dan twaalf uur stil door de IT-storing bij de verkeersleiding in Amsterdam. Kort na 9.00 uur vanochtend gingen de eerste treinen weer rijden dankzij een noodgreep. ProRail heeft een uitwijklocatie geopend in Utrecht.

Vanaf hier kan het treinverkeer in Amsterdam tijdelijk worden geregeld. "Daar hebben we andere computers, andere hardware", zegt de woordvoerder.

Storing nog niet verholpen

Het probleem bij de Amsterdamse verkeersleiding begon gisteren aan het einde van de middag. Beeldschermen vielen uit, waardoor het treinverkeer niet kon worden gemonitord. "Op de beeldschermen kun je zien waar welke trein rijdt", legt de woordvoerder uit. "In Amsterdam rijden ongelofelijk veel treinen. Die systemen zijn dus echt nodig om treinen te kunnen laten rijden. Anders ben je als het ware blind."

De oorzaak van de storing is nog steeds niet achterhaald. "Er is veel hardware en software, dus het is zoeken naar een speld in een hooiberg", aldus de woordvoerder van ProRail. Het spoorbedrijf gaat er nu niet vanuit dat de storing is veroorzaakt door een hack. "We hebben geen signalen dat het zoiets zou zijn."

Pas als het probleem is gevonden en verholpen, zal de Amsterdamse verkeersleidingspost weer in gebruik worden genomen, zegt John Voppen, ceo van ProRail. Dat zal waarschijnlijk in de nacht gebeuren omdat er dan weinig treinen rijden.

Het is voor het eerst dat de back-uplocatie in Utrecht wordt gebruikt, zegt Voppen. "We hebben die uitwijklocatie ongeveer tien jaar geleden in het leven geroepen, en we testen iedere drie maanden. Maar dit is de eerste keer dat we deze locatie operationeel gebruiken."

'We zijn helemaal op'

Als gevolg van de storing strandden grote aantallen reizigers en moesten velen de nacht doorbrengen in Amsterdam of Utrecht. Sommige gestrande reizigers voelen zich in de steek gelaten, zeggen ze tegen de NOS. "We hebben geen eten gehad, geen dekens, geen info over wat we kunnen doen. We zijn helemaal op", zegt een toerist die heeft moeten slapen op Amsterdam Centraal:

Vooral toeristen slapen op Centraal: 'Ik ben erg moe'

Aangezien veel treintrajecten ook door de hoofdstad lopen of daar eindigen, was er ook in de rest van het land veel hinder door de storing. Denk aan alternatieve vertrektijden, vertraging of treinuitval. In de reisplanner van NS staat de meest actuele informatie.

Ook het internationaal treinverkeer was getroffen. Volgens een kaartje op de site ging het om treinverkeer naar Brussel, Berlijn en Frankfurt, Via Brussel rijden ook de treinen naar Parijs en Londen.

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur) noemt de situatie "totaal niet fraai". "Dit doet geen goed voor de manier waarop reizigers het openbaar vervoer ervaren." Heijnen wil "een goed gesprek, zeker met ProRail, zodat het in de toekomst niet nog een keer gebeurt".

Bezoekers van het concert van Harry Styles in de Johan Cruijff Arena konden zondagavond geen kant op vanwege de treinstoring rond Amsterdam. Ze moesten zelf vervoer regelen of overnachten in de Ziggo Dome:

Gestrande Harry Styles-fans in Amsterdam: 'Huilen en rondbellen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl