City-trainer Pep Guardiola houdt de beker omhoog

Ten Hag grijpt naast tweede prijs met United, stadgenoot City wint finale FA Cup

Erik ten Hag heeft zijn eerste seizoen als trainer van Manchester United niet kunnen afsluiten met een tweede prijs. Op Wembley verloor zijn ploeg de finale om de FA Cup van stadgenoot City met 2-1.

"Ik ben gebroken, net als mijn spelers", zei Ten Hag na afloop. "Maar ik ben ook trots op mijn team."

Eind februari had United de League Cup gewonnen, de eerste hoofdprijs voor de club sinds 2017. City, dat twee weken geleden kampioen van Engeland werd, kan volgende week zaterdag de 'treble' voltooien, als het ook de Champions League-finale tegen Internazionale wint.

Ilkay Gündogan maakte beide City-treffers. De eerste daarvan lag er al na 12 seconden in, het snelste doelpunt ooit in een FA Cup-finale.

Een lange bal van doelman Stefan Ortega (die al het hele seizoen eerste doelman Ederson vervangt in de FA Cup) belandde via Erling Haaland en Kevin de Bruyne voor de voeten van Gündogan, die met een prachtige volley van buiten de zestien scoorde.

Ilkay Gündogan (rechts) scoorde beide City-treffers

United was aangeslagen en kreeg bijna meteen een tweede mokerslag te verduren, maar een kopbal van Rodri ging nog net naast.

Ten Hag zag het allemaal met een diepe frons aan. Zijn ploeg werd overrompeld en het dreigde een heel vervelende middag te worden voor het rode deel van het uitverkochte Wembley.

United overleefde de openingsfase echter en kwam langzaam wat beter in de wedstrijd. Na een half uur spelen leverde een spaarzame aanval United zelfs de gelijkmaker op.

Een ongelukkige handsbal van Jack Grealish betekende - na ingrijpen door de VAR - een strafschop voor United, die beheerst werd ingeschoten door aanvoerder Bruno Fernandes.

Ten Hag trots op United, ondanks nederlaag tegen Aké's City: 'Fantastisch seizoen'

De gelijke stand bracht ook de wedstrijd in balans. Van eenrichtingsverkeer was geen sprake meer en in de laatste minuten voor rust was het zelfs United dat voor het meeste gevaar zorgde.

Vroeg in de tweede helft kwam City weer op voorsprong en opnieuw scoorde Gündogan met een volley. De Duitser kon ongestoord uithalen vanaf de rand van de zestien na een vrije trap van De Bruyne.

Gündogan raakte bal niet zo mooi als bij zijn eerste treffer, maar ook nu had United-doelman David de Gea geen antwoord.

Erik ten Hag troost zijn speler Fred

United rechtte weer de rug. Marcus Rashford en invaller Alejandro Garnacho waren dicht bij een gelijkmaker voor United. Ten Hag bracht ook Wout Weghorst nog als stormram.

City-coach Pep Guardiola bracht vlak voor het einde Nathan Aké als vervanger voor Jack Grealish, om zijn verdediging te versterken. Bijna ging het nog mis voor City, maar een kopbal van Scott McTominay in blessuretijd ging net over.