NOS Nieuws

Wekdienst 31/5: Sevilla tegen Roma in finale Europa League • Poolse premier bij Rutte

Goedemorgen! De Poolse premier Morawiecki is vandaag te gast bij premier Rutte. En in Boedapest wordt de finale van de Europa League gespeeld tussen AS Roma en Sevilla.

Maar eerst het weer: het is vandaag behoorlijk zonnig en de temperatuur loopt ook flink op. Vanmiddag is het rond 18 graden aan zee tot plaatselijk 25 graden in het zuidoosten. Er waait een matige tot aan zee vrij krachtige noordoostenwind.

Ga je de weg op? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden. En bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • In de Puskás Aréna in Boedapest nemen AS Roma en Sevilla FC het vanavond tegen elkaar op in de finale van de Europa League. De finale is vanaf 21.00 uur live te volgen op NPO Radio 1 in Langs de Lijn en Omstreken en in een liveblog op NOS.nl en in de NOS-app.
  • Er is een eerste zitting in Breda in de strafzaak tegen een 33-jarige man voor het veroorzaken van een verkeersongeluk in maart waarbij een heel gezin uit Raamsdonksveer om het leven kwam.
  • Het Nationaal Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NiNsee) geeft een persconferentie over de activiteiten tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden 2023-2024.
  • En de Poolse premier Morawiecki komt vanavond op bezoek bij premier Rutte. Ze zullen onder meer spreken over de oorlog in Oekraïne en de aankomende NAVO-top.

Wat heb je gemist?

De nieuwe pensioenwet, de Wet toekomst pensioenen, is een feit. De nieuwe regeling gaat over een paar jaar in voor alle werkenden die via hun werkgever voor hun pensioen sparen of hebben gespaard. Ook voor zzp'ers die voor een pensioen sparen, gaat er wat veranderen.

Na een lange discussie in de Eerste Kamer stemden 46 senatoren voor de wet en 27 tegen. Regeringspartijen VVD, CDA, D66 en CU en oppositiepartijen PvdA, GroenLinks en SGP stemden voor. Oppositiepartijen SP, PVV, PvdD, 50Plus, de Fracties Nanninga, Otten en Frentrop, FvD en OSF stemden tegen.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

Oekraïense militairen oefenen al maanden voor een aankomend tegenoffensief. Ze leren onder meer hoe ze in de loopgraven de tegenstander moeten uitschakelen. Nieuwsuur volgde een brigade met vrijwilligers, de meesten zonder enige opleiding of ervaring:

'Naar voren en meteen neermaaien', Oekraïne oefent in de loopgraven

Fijne woensdag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl