Hockeyhistorie: eerste landstitel voor Pinoké na eclatante zege op Bloemendaal

Pinoké wint van Bloemendaal en wordt voor het eerst landskampioen

De hockeyers van Pinoké zijn voor het eerst in de clubgeschiedenis landskampioen geworden. In en tegen Bloemendaal boekten de Amstelveners een sensationele 4-0 overwinning. De eerste finale, die zaterdag in Amstelveen werd gespeeld, eindigde in een 1-1 gelijkspel.

Het kampioenschap is niet alleen bijzonder omdat het de eerste landstitel voor Pinoké is. Het is een imponerende revanche op Bloemendaal, dat vorig jaar in de eindstrijd juist van Pinoké won. Ook stelde Pinoké, dat vierde werd op de ranglijst, pas laat een ticket voor de play-offs voor de landstitel veilig.

Bloemendaal, dat tweede stond in de eindrangschikking, won vorige maand de Euro Hockey League en was voorafgaand aan de wedstrijd de grote favoriet.

Pover Bloemendaal

Onder een aangenaam Bloemendaals zonnetje regende het in de openingsfase van de wedstrijd strafcorners voor Pinoké. De Amstelveners kregen er binnen twintig minuten vier. Ze werden allemaal niet verzilverd.

Jasper Brinkman (L) van Bloemendaal in duel met Gijs van Wagenberg van Pinoké

Aan het eind van het tweede kwart werd Bloemendaal ook een aantal keren gevaarlijk. Dit leidde ook een keer tot een strafcorner die niet werd benut. Pinoké-keeper Hidde Brink tikte de sleep van Jasper Brinkman over het doel. Ook schoot Floris Wortelboer van Bloemendaal na een prima aanval over. Verder was het vrij pover van Bloemendaal.

Met nog een seconde op de klok in het tweede kwart wist Pinoké na een strafcorner wel te scoren. Al ging het niet van harte. De bal werd niet goed gestopt, maar dat zorgde er wel voor dat de defensie van Bloemendaal uit het lood geslagen was. Hierdoor kon Marlon Landbrug een door Joppe Stappenbelt ingebrachte bal vrij binnentikken (0-1).

In het derde kwart drukte Bloemendaal aan. Pinoké hield de gelederen echter vrij goed gesloten. Ook had Pinoké geluk dat de scherpte bij Bloemendaal ontbrak. Arthur van Doren maakte bij een strafcorner een stopfout, waardoor er niet gescoord kon worden.

Pijnlijke cijfers in vierde kwart

Vlak voor het einde van het derde kwart leek de gelijkmaker wel op het scorebord te komen. Casper van der Veen tikte binnen, maar het doelpunt werd afgekeurd omdat Roel Bovendeert de bal vlak daarvoor tegen het lichaam had gekregen. De goal werd teruggedraaid na tussenkomst van de videoscheidsrechter.

Pinoké viert feest na het behalen van de eerste landstitel

Deze klap kwam Bloemendaal op het eigen sportpark 't Kopje niet meer te boven. In het vierde kwart brak Pinoké het verzet van Bloemendaal. Alexander Hendrickx maakte de 2-0 uit een strafcorner.

Marlon Landbrug (3-0 uit een counter) en Morris de Vilder (4-0 door een intikker) zorgden er uiteindelijk voor dat er voor Bloemendaal zeer pijnlijke cijfers op het scorebord kwamen.