NOS Voetbal

'Bij PSV ging het al mis met aanstelling Van Nistelrooij, Ajax stuurloos schip'

Begrip voor opstappen Van Nistelrooij: 'Kwalijke rol Brands en Stewart'

Het afgelopen voetbalseizoen zorgde voor veel opschudding. "We gingen veel grenzen over, van alle kanten", aldus analist Leonne Stentler.

Er was veel te doen over het gedrag van de supporters. Regels werden aangescherpt en veel wedstrijden werden gestaakt. Maar ook Steven Berghuis misdroeg zich, met een vuistslag aan een omstander toen hij terug naar de spelersbus van Ajax liep.

Feyenoord grote winnaar

En wat te denken vanuit sportief oogpunt. Feyenoord begon met niets en stond uiteindelijk met de schaal op de Coolsingel. PSV en Ajax werden vooraf gezien als de ploegen die om de titel speelden, maar eindigden het jaar in mineur.

De resultaten bij PSV waren volgens Ibrahim Afellay nog wel prima, met het winnen van Johan Cruijff Schaal, de KNVB-beker en een tweede plaats in de eredivisie. Maar het verlies van trainer en clubman Ruud van Nistelrooij, die woensdag opstapte, was uiterst pijnlijk.

Bekijk hier de beste spelers en de mooiste goals van het seizoen:

"Dat begrijp ik wel, met de info die in de media gekomen is", zegt Afellay over de keuze van Van Nistelrooij om de eer aan zichzelf te houden. "Dan is er sprake van een vertrouwensbreuk, dat er zo over jou gesproken wordt via alle kanalen."

"Het is al fout gegaan met de aanstelling", blikt Pierre van Hooijdonk terug op het moment dat Van Nistelrooij als trainer van Jong PSV werd doorgeschoven naar de hoofdmacht. En aan zijn lot werd overgelaten.

Met Fred Rutten op de bank werd zondag in elk geval de tweede plaats en dus de voorronde voor de Champions League veiliggesteld. "PSV heeft die wedstrijd volwassen uitgespeeld", meent Afellay. Je zag ook niet het AZ dat je gewend bent. Maar ik vond PSV goed spelen."

Ajax daarentegen, straalde volgens Van Hooijdonk geen moment uit dat er tijdens de laatste speeldag nog wat te halen viel. Vanaf de aftrap ging het al mis.

Van Hooijdonk zag Twente 'dik en dik verdiend' winnen van 'onvoorstelbaar' Ajax

"Onvoorstelbaar. Deze wedstrijd moet je winnen om nog kans te maken op plek twee", verbaasde Van Hooijdonk zich. "Álvarez stond onder stroom, Rulli was een brok onrust. En Twente was superagressief. Het was superslordig van Ajax. En weer dik en dik verdiend verloren."

"Heitinga verliest met Ajax vijf cruciale wedstrijden en speelt er twee gelijk. Dan heb je het gewoon niet goed gedaan", concludeert Arno Vermeulen na de trainerswissel bij de Amsterdammers, die halverwege het seizoen Alfred Schreuder vervingen voor John Heitinga.

Wanbeleid bij Ajax

"Het is de zoveelste fout die Ajax gemaakt heeft. Dit was gedoemd te mislukken", kijkt Afellay terug op het verval bij de kampioen van vorig jaar, die zijn beste spelers verkocht en vervangers haalde die niet aan de verwachtingen voldeden. "Het is wanbeleid. Een stuurloos schip."

Was er dan helemaal niets goed? Toch wel, meent Van Hooijdonk. "De vrouwen van Ajax zijn kampioen geworden..."

Kijk hier naar de vaste rubrieken De Muurligger (door Hugo Borst) en Eindsignaal (door Frank Heinen).

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl