NOS Voetbal

Ajax verliest van Twente en eindigt voor het eerst sinds 2009 buiten top-2 

Bekijk de samenvatting van FC Twente - Ajax

Ajax komt komend seizoen niet uit in de Champions League. De Amsterdammers moesten winnen van FC Twente en hopen op een misstap van PSV. Die eerste missie mislukte al, want in Enschede waren de Tukkers met 3-1 te sterk.

Het rampseizoen voor Ajax, zowel sportief als bestuurlijk, kreeg zo een passend slot. De Amsterdammers zijn voor het eerst sinds 2009 buiten de top-2 geëindigd in de eredivisie en zijn volgend seizoen veroordeeld tot de playoffs van de Europa League.

De eindstand van de eredivisie 2022/23

Toch had het nog erger gekund, want AZ kwam nog heel dicht bij een zege op PSV en daarmee zou Ajax volgend seizoen uitkomen in de voorronde van de Conference League. Een doemscenario voor algemeen directeur Edwin van der Sar, die in 2021 zei dat hij dan op zou stappen. Zover kwam het echter niet.

PSV, dat in de absolute slotfase nog won in Alkmaar, gaat naar de voorronde van de Champions League. AZ komt uit in de derde voorronde van de Conference League.

Ajax bereidde zich voor op een moeilijke middag in Enschede, want FC Twente was dit seizoen nog ongeslagen in eigen huis. Die ongenaakbare thuisstatus maakten de Tukkers in de openingsfase waar.

FC Twente zette de Amsterdammers voortdurend onder druk en Manfred Ugalde (redding Rulli) en Michal Sadilek (lat) waren in de eerste twintig minuten heel dicht bij de openingstreffer. Ajax deelde aan de andere kant wat speldenprikjes uit, maar niet meer dan dat.

Toch kwam Ajax na een halfuur tegen de verhouding in op voorsprong. Kenneth Taylor speelde de bal strak in op spits Brian Brobbey die op zijn beurt Dusan Tadic bediende. De aanvoerder rondde met een beheerst balletje af.

Belabberd begin Ajax

De verrichtingen op het andere veld, bij AZ-PSV, werd met grote interesse gevolgd en misschien wel dat Ajax daarom niet scherp was aan het begin van de tweede helft. Wat heet. Na 20 seconden ging eerst Taylor en daarna Edson Álvarez flink in de fout en maakte Manfred Ugalde de gelijkmaker met het hoofd.

Bekijk hieronder de interviews met Ajax-trainer John Heitinga over zijn toekomst en FC Twente-trainer Ron Jans, die bij zijn afscheid onderuit ging.

Vijf minuten later kwam FC Twente zelfs op voorsprong. Dit keer was het Julio Pleguezuelo die vogelvrij kon binnenkoppen.

Oud-Ajacied Vaclav Cerny zorgde een kwartier voor tijd met een keiharde knal voor een schitterend slotakkoord en liet Ajax en trainer John Heitinga, van wie de toekomst nog niet duidelijk is, gedesillusioneerd achter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl